De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vreemdeling zondebok
in Deense verkiezingen

   
 

door Rolien Créton KOPENHAGEN - In de aanloop naar de parlementsverkiezingen op 20 november in Denemarken concentreren de campagnes zich op één thema: buitenlanders. De stroom vreemdelingen naar het kleine land loopt volledig uit de hand, daarover zijn rechts en links het eens.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
In de aanloop naar de parlementsverkiezingen op 20 november in Denemarken concentreren de campagnes zich op één thema: buitenlanders.
Zo wedijveren politici om voorstellen die het vreemdelingenbeleid nog verder aanscherpen. Het debat is koren op de molen van de twee uiterst rechtse partijen, die zich geen mooier scenario hadden kunnen voorstellen. Op een parkeerplaats in Tingbjerg, een voorstad van Kopenhagen, houden Thomas, Saija en Jörgen zich warm met kleine flesjes sterke drank. Er wordt gekeuveld, en gekeken naar voorbijgaande allochtonen, die hier voor Deense begrippen sterk vertegenwoordigd zijn.

"Ze houden zich aan geen enkele regel", zegt de werkloze Thomas (42). "Vuilniszakken worden gewoon uit het raam gesmeten." Zijn Somalische onderburen wonen met hun ouders en zeven kinderen in één appartement. De geluidsoverlast is voor Thomas een regelrechte ramp.

"Ik stem op dezelfde partij als m'n collega's, maar dat schreeuwen we niet van de daken", zegt Jörgen, een stevige bouwvakker. Op de vraag of dat de uiterst rechtse Deense Volkspartij is, zegt hij niets. "Zeggen dat je op Pia Kjærsgaard stemt, kan hier gevaarlijk zijn", zegt Thomas. "Voor je het weet, wordt er een mes getrokken."

Iets noordelijker, in de stad Glostrup, staat Pia Kjærsgaard, gekleed in een bontjas en met felrode lippenstift, pamfletten uit te delen. Veel bewoners uit de gemeente, waar beduidend minder allochtonen wonen dan in Tingbjerg, schudden haar hartelijk de hand.

Niemand kijkt hier meer op van de blonde bejaardenverzorgster, die met veel tamtam de oorlog tegen moslims in Denemarken uitroept. Van een oorlog tussen beschavingen is volgens haar geen sprake, want "er is maar één beschaving en dat is de onze", aldus Kjærsgaard.

Uit de hand

Toen de sociaal-democratische premier Poul Nyrup begin deze maand verkiezingen uitschreef, waarschuwde hij voor het gevaar dat het debat uitsluitend over buitenlanders zou gaan. Maar hij was nog maar net uitgesproken of zijn sociaal-democratische minister van Binnenlandse Zaken, Karen Jespersen, had al olie op het vuur gegooid. "De toenemende stroom nieuwkomers loopt volledig uit de hand", riep Jespersen en beloofde de stroom te zullen indammen.

De liberale woordvoerder voor vreemdelingenbeleid ging een stap verder met het voorstel om gezinshereniging voor Turken, Pakistani en Somaliërs te verbieden. Deskundigen wezen erop dat Denemarken dan in strijd zou handelen met de internationale conventies. Maar het hek was van de dam.

Kærsgaards partij is op dit moment de derde partij. Als de peilingen gelijk krijgen, zal premier Poul Nyrup Rasmussen moeten plaatsmaken voor de Liberale Anders Fogh Rasmussen en heeft de partij van Kjærsgaard een belangrijke troef in handen. Fogh kan dan nog zo hard proberen afstand te nemen van uiterst rechts, feit is dat voorstellen van een centrumrechtse regering de steun van de Deense Volkspartij nodig hebben.

Veel Deense allochtonen voelen zich nu bedreigd.Een 27-jarige Somalische vrouw die met zwarte sluiers is bedekt, kan daar van meepraten. Ze komt uit het Zweedse Malmö en werd op het station in Kopenhagen lastiggevallen door een groepje mannen, dat aan haar kleding trok.

Bij de Pakistaanse vrachtwagenchauffeur Mudassar Ahmed overheerst woede: "Als de staat je kan verbieden met je vrouw samen te wonen, is dat het begin van het einde", zegt Ahmed.

Hij haalde vijf jaar jaar geleden zijn vrouw naar Denemarken.

Als de schemer valt, staan de drie vrienden nog steeds op hun vaste plekje. Hun neuzen zijn rood van de kou en de drank. Opeens krijgt Saija een inval. "Eigenlijk ben ik ook buitenlander", zegt ze. "Ik ben in Finland geboren."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.