De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Net sluit zich rondom
Al-Qaeda-terroristen

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Het net sluit zich rond de Taliban en hun terroristische protégés. De dagen van de 'al-Qaeda'-kopstukken lijken definitief geteld na de gisteren gemelde dood van topman Mohammed Atef. De samen met het Taliban-bewind opererende terreurorganisatie is door de uitschakeling van Atef gedeeltelijk onthoofd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Minister Rumsfeld (Foto: AP)
Volgens de Amerikaanse admiraal John Stufflebeem is het verlies van Atef een gevoelige klap voor Osama bin Laden. Atef was volgens het Pentagon mede belast met de veiligheid van de terreurleider, die zich nu als opgejaagd wild moet voelen. Uit afgeluisterde gesprekken zou blijken dat Al-Qaeda volledig in paniek is geraakt.

Het bericht over de eliminatie van de topterrorist komt op het moment dat Amerikaanse grondtroepen in Afghanistan in felle, rechtstreekse gevechten zijn gewikkeld met militairen van de Taliban en Al-Qaeda-leden. Vijandige troepen die zich niet overgeven, worden doodgeschoten, zo maakte minister van Defensie Rumsfeld bekend. Enkele Amerikaanse militairen raakten licht gewond. Volgens de bewindsman trekken sommige commando-eenheden van de US Special Forces te paard ten strijde. De VS beschikken nu over minstens 300 speciale troepen op de grond.

Overgedragen

Taliban-leider Mullah Mohammed Omar voelt zich evenals de terroristen die hij beschermde steeds verder in het nauw gedreven. Hij heeft zijn troepen het bevel gegeven zich terug te trekken uit het zwaar belegerde Taliban-bolwerk Kandahar en de stad overgedragen aan twee lokale Pasjtoenleiders. Dit meldde gisteren het Afghaanse islamitische persbureau (AIP) vanuit Pakistan. De Pasjtoen-leiders zijn geen lid van de Taliban.

Minister Rumsfeld bevestigde gisteravond op de hoogte te zijn gebracht van het sterke vermoeden dat Al-Qaeda-topman Atef bij een Amerikaans bombardement is gedood. Rumsfeld noemde de melding van VS-inlichtingendiensten "gezaghebbend". Atef, een ex-politieman uit Egypte, was de militaire commandant van Osama bin Ladens terroristenleger. Hij stond vanwege zijn lengte bekend onder de bijnaam 'Al Khabir', Arabisch voor de 'Lange Kerel'.

Atef komt uit de rangen van de Egyptische Jihad, evenals Bin Ladens rechterhand Ayman al-Zawahiri. Deze terreurtrojka wordt door de VS verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen van 11 september, waarbij meer dan 4500 doden vielen. Het drietal werd eerder door de Amerikaanse justitie aangeklaagd wegens het organiseren van de bomaanslagen op VS-ambassades in Afrika in augustus 1998.

Uit die aanklacht blijkt dat Atef een sleutelrol speelde bij het opzetten van een 'valse paspoortencentrale' in Nederland. Hij stuurde volgens justitie handlangers van de Egyptische Jihad naar ons land voor de levering van vervalste reisdocumenten aan terroristen uit het Al-Qaeda-netwerk. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben gisteren vroeg, op de eerste dag van de islamitische vastenmaand ramadan, opnieuw aanvallen uitgevoerd op Kandahar in het zuiden en Konduz in het noorden. In Konduz lijken de Taliban flink stand te houden. Volgens het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waren de bombardementen minder intensief dan voorheen. De Amerikaanse president George Bush maakte duidelijk dat hij de moslims niet wil beledigen met de voortgaande bombardementen tijdens hun vastenmaand. "Nu de nieuwe maand het begin van de heilige maand van ramadan aankondigt, wens ik de moslims in de Verenigde Staten en in de hele wereld het allerbeste", aldus Bush.

Volgens minister Rumsfeld zullen een aantal prominente leden van de Taliban en al-Qaeda, die gevangen zijn genomen door de Afghaanse oppositie, worden ondervraagd door het Amerikaanse leger.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.