De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Duitse regering blijft
in het zadel

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - Met een flinterdunne meerderheid van SPD en Groenen heeft de Duitse bondsdag gisteren zijn vertrouwen in kanselier Gerhard Schröder uitgesproken en daarmee ingestemd met de beschikbaarstelling van 3900 militairen voor de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme in Afghanistan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Bondskanselier Schröder (Foto: EPA)
Voor de stemming in het parlement in Berlijn was de grootste spanning al uit de lucht, omdat inmiddels duidelijk was geworden dat de Groenen zouden kiezen voor de macht en de regering in het zadel zouden houden.

Van de 662 afgevaardigden brachten er 336 hun stem uit voor de kanselier en gaven aldus hun fiat aan het eerste Duitse militaire optreden buiten Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Het noodzakelijke aantal stemmen werd slechts met twee overschreden. De oppositie van christen-democraten, liberalen en communisten stelden zich gesloten tegen de sociaal-democratisch kanselier op.

Schröder zei er toch op te vertrouwen dat het buitenland doorheeft dat de bondsdag in grote meerderheid de Duitse deelname aan de strijd in Afghanistan steunt. "De oppositie is het met de beschikbaarstelling van onze militairen eens, maar heeft alleen vanwege de verbinding met de vertrouwensvraag tegen gestemd."

Overeind

Om toch te laten blijken dat binnen de Groenen er principiële bezwaren bestaan tegen de Duitse militaire steunverlening aan de Amerikanen, bleven vier van de aanvankelijk acht tegenstanders bij hun tegenstem. Ook op het congres van volgende week in Rostock wil de kleinste regeringspartij erop aansturen, dat de coalitie met de sociaal-democraten overeind blijft. Een strategie die te maken heeft met de afbrokkelende populariteit van de partij. Volgens peilingen komen de Groenen nauwelijks nog boven de kiesdrempel van vijf procent uit.

Bondskanselier Gerhard Schröder maakte gisteravond in een televisie-interview duidelijk niet met de kleine coalitiepartner te zijn getrouwd. In het ZDF-programma 'Wat nu, heer Schröder' noemde de regeringsleider het een goede zaak meer opties te hebben, daar hem de absolute meerderheid ontbreekt. Een nadrukkelijke keus voor een mogelijk liberaal alternatief ging Schröder echter uit de weg. "Er is geen aanleiding om na te denken over een verbond met de FDP."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.