De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Serviërs wantrouwen
stembusgang Kosovo

   
 

Ondanks garanties voor eerlijke en veilige verkiezingen - waarbij van tevoren tien parlementszetels zijn gereserveerd voor Serviërs en tien voor andere minderheden - Onafhankelijkheid komt vandaag tijdens de verkiezingen in de Servische provincie Kosovo niet voor op de stembiljetten, maar ligt de etnische Albanezen, die er de meerderheid uitmaken, desalniettemin nauw aan het hart.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Etnische Albanezen in Pristina. (Foto: EPA)
De kiezers zullen tijdens de eerste provinciale verkiezingen vertegenwoordigers kiezen die de Servische provincie samen met vertegenwoordigers van de Verenigde Naties en NAVO-vredeshandhavers zullen gaan besturen. Kosovo staat sinds 1999 onder VN-bestuur toen het westen de provincie uit de greep van de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic bevrijdde.

Voor velen overschaduwen dromen over soevereiniteit en Kosovo's politieke tweestrijd het daadwerkelijke doel van de stembusgang: de verkiezing van een 120 leden tellend parlement dat een president kiest en een provinciale regering vormt.

staan veel Serviërs gedesillusioneerd, wantrouwig en apathisch tegenover hun toekomst als vaak vervolgde minderheid in een provincie die zij beschouwen als het hart van Servië.

Sinds 1999 zijn er ongeveer 200.000 Serviërs en andere niet-Albanezen gevlucht uit angst voor wraak voor Milosevic' militaire campagne die het leven aan zo'n 10.000 etnisch-Albanezen heeft gekost. Tientallen Serviërs zijn gedood en ongeveer 1.300 Serviërs worden vermist. Veel van de geschatte 100.000 Servische achterblijvers beschouwen de verkiezingen als zinloos.

Hoewel er slechts kleine incidenten hebben plaatsgevonden tijdens de verkiezingscampagne, zal de internationale vredesmacht KFOR de patrouilles tijdens de verkiezingen opvoeren. Zeker 7.000 lokale en internationale politieagenten zullen de 1.600 stemlokalen bewaken.

"We verwachten geen grote onrust, maar we moeten wel een rampenplan hebben", zegt woordvoerder Derek Chapell van de VN-politie in Kosovo. "Indien nodig zullen er snelle reactieteams en speciale eenheden voor het controleren van menigten worden ingezet."

Internationale functionarissen dansen op een slap koord. Hans Haekkerup, het hoofd van de VN-missie in Kosovo, heeft geprobeerd om zowel de Serviërs als de etnische Albanezen te sussen door te zeggen dat onafhankelijkheid niet op het programma staat, maar suggereert tegelijkertijd dat de toekomstige status van Kosovo open blijft. Daar is niemand tevreden mee.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.