De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Sociaal plan redt 2000 banen
KPN'ers leveren
deel salaris in

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - KPN-personeel schiet de collega's die ontslagen worden te hulp. Door een deel van hun salaris in te leveren maken zij het mogelijk dat er veel minder collega's met gedwongen ontslag de laan uit worden gestuurd dan de top van het telecomconcern aanvankelijk voor ogen stond.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Het KPN-hoofdkantoor.
Niet 4800, zoals aanvankelijk de bedoeling was, maar 2800 medewerkers krijgen binnenkort een ontslagbrief op de deurmat. Dat hebben de bonden met de KPN-top gisteren in een een sociaal plan afgesproken.

Het akkoord betekent echter niet dat er minder bezuinigd zal worden op het aantal personeelsleden. Het totaal van 4800 is ongewijzigd gebleven.

Optieregeling

KPN en de bonden (waaronder Abvakabo FNV, Bond van Telecom Personeel en CFO) hebben afgesproken dat in de nieuwe cao komend jaar en in 2003 geen salarisverhogingen zullen worden doorgevoerd. Als compensatie krijgen alle personeelsleden een optieregeling.

Zowel bonden als de KPN-top toonden zich gisteravond tevreden over het resultaat. KPN's nieuwe topman Ad Scheepbouwer zei vooral blij te zijn dat er nu snel duidelijkheid is voor het personeel. Abvakabo-bestuurder Peter Wiegman sprak over een "redelijk pakket sociale maatregelen", zij het dat hij de hele zaak nog steeds "ongelooflijk" en "triest" vond.

De regeling voor de mensen die langer mogen blijven, geldt voor de 53-plussers: degenen die 55 jaar of ouder zijn, gaan in de vut, degenen die twee jaar voor hun vut-leeftijd zitten, krijgen dezelfde uitkering als de 'gewone' vutters.

Voor de personeelsleden die gedwongen ontslag krijgen, is er een ww-uitkering (minimaal zes, maximaal 30 maanden), plus een ontslaguitkering.

De leden van de raad van bestuur leveren volgens het plan 15% van hun inkomen in, bij het management is dat 2 tot 10%. Het lagere personeel moet gedurende twee jaar genoegen nemen met de nullijn, dus zonder inflatiecorrectie.

Noodzaak

Vorige week donderdag presenteerde oud-minister Wijers (Economische Zaken) zijn rapport, waarin hij concludeerde dat het eind oktober aangekondigde massaontslag van 4800 KPN'ers onontkoombaar was. De bonden waren aanvankelijk niet overtuigd van de noodzaak zoveel mensen op korte termijn de laan uit te sturen.

Het massaontslag is onderdeel van een groot herstructurerings- en saneringsproces om het noodlijdende concern weer op het rechte spoor te krijgen. Door de expansiedrift van de concerntop werden de afgelopen jaren enorme bedragen uitgegeven voor overnames van buitenlandse bedrijven en voor het verkrijgen van UMTS-licenties, de technologie die mobiel internetten mogelijk maakt. Zo werd alleen al voor E-Plus, een bedrijf dat nummer-drie staat op de Duitse markt voor mobiele telefonie, een bedrag van ruim ƒ20 miljard neergeteld. Daarbovenop kwam nog eens eenzelfde bedrag voor de UMTS-licenties in Nederland en Duitsland. Door die torenhoge investeringen hikt het concern aan tegen een schuldenlast van zo'n ƒ50 miljard.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.