De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Kritiek Vermeend op
recht werknemers om
zondagsdienst te weigeren

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Minister Vermeend (Sociale Zaken) heeft scherpe kritiek op het voorstel om werknemers het recht te geven werk op zondag te weigeren. De PvdA-bewindsman had liever gezien dat de Kamerleden Bussemaker (PvdA) en Van Dijke (Christenunie) de werkgevers niet op de kast hadden gejaagd.

De werkgevers, verenigd in VNO-NCW en MKB Nederland, zijn mordicus tegen de wijziging van de Arbeidstijdenwet. Vakcentrale FNV is juist zeer verheugd met het initiatief van de Kamerleden, dat door een meerderheid wordt gesteund.

Vermeend zei gisteren in de Tweede Kamer dat het beter was geweest als het kabinet zelf in het overleg met de sociale partners de zondagsrust had besproken. Volgens de minister is het formeel in de wet namelijk al geregeld dat werknemers die hechten aan de zondagsrust hierin worden gerespecteerd.

Sympathiek

"De werknemers stellen het voorstel echter wel op prijs. Ik sta er daarom wel sympathiek tegenover, maar ik heb ook bezwaren", aldus Vermeend. De bewindsman deelt de harde kritiek van de Raad van State dat het voorstel meer verwarring schept dan duidelijkheid.

Het PvdA-Kamerlid Bussemaker verdedigde gisteren haar voorstel in de Kamer en weerlegde de kritiek van de VVD en de werkgeversorganisaties. Volgens de PvdA'ster leidt het plan er niet toe dat winkelen op zondag alleen maar duurder wordt voor de consument. Het gaat erom dat met name werknemers in de detailhandel worden beschermd en dat er niet voortdurend een beroep op hen wordt gedaan om op zondag te werken.

Bussemaker en Van Dijke zien zich gesteund door een recent onderzoek, waaruit blijkt dat 82 procent van de Nederlanders vóór de mogelijkheid is om arbeid op zondag te weigeren. Behalve de VVD heeft ook D66 kritiek op het plan, omdat werknemers met een andere geloofsovertuiging onvoldoende tegemoet worden gekomen. Het debat wordt vandaag voortgezet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.