De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Toolex vraagt surseance aan na mislukte verkoop

Van een onzer redacteuren

   
 

EINDHOVEN - Toolex heeft uitstel van betaling gevraagd. De fabrikant van cd-machines werd gisteren tot de stap gedwongen nadat de verkoop van de verliesgevende Zweedse dochter Toolex Alpha was afgeketst. Daardoor kon het beursfonds een overbruggingskrediet niet aflossen.

Op het Damrak werd verrast op het nieuws gereageerd. Weliswaar was bekend dat het Eindhovense concern er financieel moeilijk voorstond, maar een surseance lag niet voor de hand, aldus een handelaar. Toch lijkt niet iedereen door het slechte nieuws overrompeld; het aandeel Toolex duikelde in de eerste handelsuren na een wilde rit al met bijna 10% voordat de Commissaris van de Notering ingreep. Aan het eind van de ochtend werd de handel in het lokale fonds stilgelegd.

Toolex had het overbruggingskrediet in mei gekregen van een niet nader genoemde bank. De onderneming kon de extra financiering goed gebruiken door de terugval in opdrachten en late betalingen van debiteuren. Daardoor kon het bedrijf steeds moeilijker de broek ophouden.

De Eindhovenaren hadden met de bank afgesproken de lening terug te betalen uit de opbrengst van de verkoop van de Zweedse dochter. Deze desinvestering zou binnen afzienbare tijd kunnen worden afgerond, dacht Toolex. Gisteren bleek echter dat de deal is afgeketst. De bankier eiste daarop zijn lening op.

Toolex-topman Leon Giessen wil niet zeggen om welke bankier en welk bedrag het gaat. "Maar wij leveren machines van EUR500.000 tot EUR3 miljoen. Het is dus duidelijk dat het niet om een paar miljoen gaat maar echt om een redelijk bedrag", aldus de directeur. De afgehaakte koper was een Zweeds industrieel concern. Volgens Giessen waren er naast de koopprijs nog andere zaken die een overdracht bemoeilijkten. Details wil hij niet geven.

De rechtbank heeft de surseance inmiddels verleend en twee bewindvoerders aangesteld, de advocaten Deterink en Van der Bilt. Zij voerden gisteravond een eerste gesprek met de directie van Toolex. Giessen (voor die bijeenkomst): "Of er een doorstart inzit, weet ik op dit moment niet. Maar het is heel simpel: we doen er alles aan om deze onderneming te redden."

De problemen bij het concern zijn feitelijk ontstaan door de malaise in de markt voor bespeelde cd's en dvd's. Overcapaciteit leidde tot een harde concurrentieslag onder de fabrikanten, waardoor de prijzen kelderden. De strijd drukte Toolex in het eerste halfjaar diep in de rode cijfers. Na twee winstwaarschuwingen meldde het bedrijf vorige maand bij de presentatie van de halfjaarcijfers een operationeel verlies van EUR22,6 miljoen.

Daarbovenop kwam nog een buitengewone last van EUR21 miljoen. Met dat geld wilde Giessen het bedrijf saneren. Onderdeel van die herstructurering zou de verkoop van de bewuste Zweedse dochter zijn, die in deze markt voor bespeelde cd's en dvd's opereert. Toolex Alpha leed in de eerste zes maanden een verlies van EUR10 miljoen.

Overigens is het de vraag of Toolex na deze desinvestering het lek wel boven zou hebben gehad. Het bedrijf schreef gisteren in het persbericht van de surseance namelijk dat er nog altijd geen signalen zichtbaar zijn die duiden op een herstel van de markt. De onderneming spreekt in dat verband van "aanhoudend moeilijke marktomstandigheden".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.