De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Angst regeert op Damrak
   
 

AMSTERDAM - Een dalende werkloosheid in Duitsland, positief nieuws van de Amerikaanse inkoopmanagers en een licht hoger dan geraamde arbeidsproductiviteit in de VS. De ingrediënten voor een bull-market leken gisteren aanwezig. Toch sloegen beleggers massaal op de vlucht, daartoe aangezet door onheilspellend nieuws van telecombedrijven Ericsson en Alcatel. "De angst regeert", concludeerde een handelaar.

De AEX sloot 1,7% lager op 513,07 punten, waarmee de index de laagste stand van dit jaar (512 punten, intraday) nog maar net voorbleef. Aanvankelijk leek het indexverlies veel hoger uit te gaan vallen de AEX noteerde in de ochtenduren al rond de 512 punten maar een licht positief begin van de Amerikaanse beurzen kon een grote uitslaande brand blussen.

Wat resteerde was niettemin een radeloze Europese markt, waar de indices tussen de één en drie procent inleverden. Met name telecomfondsen bloedden hevig. Telt u even mee: in Amsterdam sloot KPN 17,8% lager daar kon geen branchegenoot aan tippen en France Telecom trok met een koersverlies van 7,3% de Parijse beurs ook heel behoorlijk omlaag. In Frankfurt noteerde Deutsche Telekom 3,6% lager, terwijl in Londen British Telecom met een daling van 3,9% op de proppen kwam.

Andere telecom(gerelateerde)fondsen als Marconi (-16%), Ericsson (-8,2%) en Alcatel (-11,5%) kregen er evenzeer ongenadig van langs. Het waren deze boosdoeners die de ellende hadden gecreëerd door deze week sombere prognoses, dan wel een winstwaarschuwing af te geven. Een negatief advies van Merrill Lynch wakkerde gisteren het vuurtje verder aan. De Amerikaanse zakenbank vindt de genoemde drie fondsen minder koopwaardig door de wegzakkende groei van de markt voor mobiele telefoons.

Overigens trok het negatieve sentiment door de gehele tech-sector een spoor van vernieling. Zo moest op het Damrak Philips 5,2% prijsgeven op EUR28,34 en zakte ASML 5,1% op EUR18,35. In de Midkap sprong Landis vervelend in het oog met een koersval van 14,7% op EUR3,20.

De sectorellende was grotendeels geïmporteerd uit de Verenigde Staten. Het laatste nieuws van de Amerikaanse inkoopmanagers (samengebundeld in de NAPM-index) was namelijk weliswaar positief, maar niet voor de tech-fondsen. Deze tak zou niet van een naderend herstel van de Amerikaanse economie profiteren, zo was de verwachting.

Toch had diezelfde NAPM-index voor een koopgolf kunnen gaan zorgen, dacht een beursman. "Dat NAPM-cijfer was de grootste stijging in vijf jaar. Dus ik begrijp de reactie eigenlijk niet." De NAPM-index kwam in augustus uit op 47,9 ten opzichte van 43,6 in juli. Hoewel een getal onder de 50 op een krimp duidt, zien analisten in het nieuwste getal een bewijs dat het dieptepunt van de Amerikaanse economische groeivertraging achter de rug is, temeer daar het deelcijfer van de orderontvangsten wel tot boven de 50 steeg: tot 53,1 (juli: 46,3).

"De stijging bevestigt de verwachting dat het economisch herstel in de VS spoedig zal inzetten", aldus Bert Burger van Effectenbank Stroeve. Superbelegger Jaap van Duijn van Robeco heeft eerder gezegd een opkrabbelend NAPM-cijfer als instapmoment te zullen gebruiken. "Ik ben met Van Duijn eens dat dit cijfer van groot belang is", aldus Burger. "De marktreactie verbaast me dan ook wel iets. Deze index heeft een goede staat van dienst."

Naast de NAPM-index bleek ook de werkloosheid in Duitsland voor het eerst dit jaar gedaald, en wel met 2.000 ten opzichte van juli. In die maand waren er nog 14.300 werklozen bijgekomen ten opzichte van de maand daarvoor. Het nieuws deed evenwel niets, evenmin als de herziene cijfers over de Amerikaanse arbeidsproductiviteit. Deze is in het tweede kwartaal met 2,1% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, nog altijd iets hoger dan verwacht.

Het mocht allemaal niet baten. "Ik merk wel dat er hier en daar wat institutionele beleggers aan het bodemvissen zijn", aldus een handelaar, "maar die stappen er net zo makkelijk met een kleine winst weer uit." Ook bij KPN signaleerde hij een dergelijke trend. "Er zijn zelfs grote beleggers die op dit lage niveau bijkopen om hun gemiddelde aankoopprijs te drukken." Het gaat dan om fondsmanagers die eerder veel te duur KPN-stukken hebben aangekocht.

Over aankopen gesproken, de emissie die Ahold dinsdag aankondigde, zette het hoofdfonds niet extreem onder druk. Het aandeel verloor 'slechts' 1,8% op 32,03. IHC Caland, dat ook een grote emissie wil doen, sprong er helemaal goed uit. Het midkapfonds won maar liefst 5,1% op EUR55,20. Stroeve is laaiend enthousiast over het Schiedamse concern en beloonde dat met een koopadvies en een stevig koersdoel: van EUR75.

Gucci, tenslotte, sprong 4,7% vooruit op EUR90,55 op het nieuws dat een bod van PPR 'een kwestie van uren' zou zijn. Die melding circuleerde gisterochtend. Tot nu toe is er nog niets concreets gehoord.

Paul Jansen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.