De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vips eisen betere
behandeling in
Franse gevangenis

door Pieter Nijdam

   
 

PARIJS - Het is een illuster gezelschap. De ex-vips van Frankrijks beruchtste gevangenis, de Santé in Parijs, hebben de handen ineengeslagen. De voormalige bajesklanten uit politiek en bedrijfsleven willen het Franse gevangeniswezen ingrijpend verbeteren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Christine Deviers-Joncour (Foto: EPA)
Na de vernietigende kritiek van Santé's chef-arts, dr. Véronique Vasseur, over de mensonterende toestanden in de negentiende-eeuwse gevangenis beloofde de minister van Justitie extra geld. In werkelijkheid gebeurde er niets. Nog steeds krioelen de kakkerlakken, pissebedden, ratten en muizen door de cellen van nog geen tien vierkante meter, die plaats moeten bieden aan vier gedetineerden.

"Zo kan het niet langer", moeten Loïk Le Floch-Prigent, Jean-Michel Boucheron en Olivier Spithakis hebben gedacht. De respectievelijk ex-president-directeur van oliegigant Elf, oud-loco-burgemeester van Angoulême en de sjoemelende topverzekeraar die minister Dominique Strauss-Kahn in zijn val meesleepte, richtten de Groep Mialet op.

Deze belangenvereniging stelt zich ten doel eindelijk een einde te maken aan middeleeuwse toestanden in de Franse gevangenissen. De Groep Mialet telt inmiddels honderdvijftig prominente ex-bajesklanten, onderwie huurling Bob Denard, de rebelse anti-mondialist José Bové en 'hoer van de Republiek' Christine Deviers-Joncour.

Weggekwijnd

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Boerenleider José Bové (Foto: AP)
De Groep Mialet is vernoemd naar inspecteur van politie Jean-Luc Mialet. Deze 37-jarige agent werd in 1997 ondergebracht in de zogenoemde vip-hoek van de Santé. Hij was veroordeeld wegens banden met de Baskische terroristische organisatie ETA. Mialet, die volhield onschuldig te zijn, kwijnde weg in zijn cel. Hij raakte in psychologische nood en sloeg uiteindelijk de hand aan zichzelf.

"Politici en bestuurders hebben geen flauw idee van wat er zich werkelijk afspeelt achter de muren van de penitentiaire inrichtingen", zegt Olivier Spithakis alias Don Spitteone, die in de Santé grote populariteit genoot als organisator van blinde proeverijen van alcoholvrij bier. "Wij moeten al onze invloed aanwenden om het gevangeniswezen te veranderen."

Levensstijl

Spithakis en de zijnen menen dat ondanks de voorkeursbehandeling van vips in de Santé (ze hebben ieder een eigen cel met televisie, badkamer en toilet) de detentie van hooggeplaatsten uit de Franse samenleving zwaar tekortschiet. De 'fine fleur' uit politiek en bedrijfsleven die ooit een scheve schaats reed, is immers een bepaalde levensstijl gewend. Dat ze achter de dikke muren van de gevangenis net zo worden behandeld als gewone gedetineerden valt dan extra zwaar.

"De gevangenen op andere afdelingen zitten weliswaar op elkaars lip, maar ze hebben tenminste nog sociaal contact. Wij moeten op gezette uren onze cellen in en zijn dan helemaal alleen. Dat steekt", meent Loïk Le Floch-Prigent.

Bijna alle prominente ex-bajesklanten zitten inmiddels weer op een hoge positie in politiek en bedrijfsleven. Hun invloed moet niet worden onderschat. Vertegenwoordigers van de Groep Mialet worden bijna maandelijks gehoord door topambtenaren en parlementaire commissies.

In Frankrijk hoeft een strafblad niet het einde te betekenen van de carrière van een politicus of topondernemer, integendeel. De huidige voorzitter van de parlementaire commissie van Financiën, Henri Emmanuelli, zat een half jaar vast wegens gesjoemel met de socialistische partijkas. Bernard Tapie is inmiddels weer de baas van Olympique Marseille. Wie in de cel heeft gezeten, heeft pas het échte leven gezien, is de algemene opinie.

Acht maanden voor de verkiezingen realiseert minister Elisabeth Guigou van Justitie zich dat maar al te goed. Ook bij haar staat de deur open voor de vertegenwoordigers van de Groep Mialet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.