De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Ook EU dreigt met opstappen
Slottekst racismetop
blijft problematisch

Van onze correspondent

   
 

JOHANNESBURG - Het conflict tussen Palestijnen en Israël domineerde ook op de vijfde dag van de VN-conferentie tegen racisme de beraadslagingen over een aanvaardbare slottekst. Gisteravond zag het er niet naar uit, dat zo'n voor iedereen acceptabele verklaring er gauw zou komen.

Een ontwerptekst van Zuid-Afrika bleek voor de Europese Unie aanvaardbaar te zijn, maar niet voor het Arabische blok en de meeste Afrikaanse landen. De EU dreigt zich net als Amerika en Israël terug te trekken als de anti-Israëlische passages in de slottekst niet worden veranderd of afgezwakt.

Gistermiddag verklaarden 37 non-gouvernementele organisaties uit Europa, Noord-Amerika en Zuidoost-Azië dat zij zich distantiëren van de scherpe anti-Israëlische verklaring die door enkele duizenden andere NGO's aan de vooravond van de VN-conferentie was aangenomen.

Ook voor vijf prominente mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, gaat die verklaring te ver. In die NGO-tekst werd zionisme gelijk gesteld aan racisme en werd Israël beschuldigd van volkerenmoord en etnische zuivering.

Het Afrikaanse blok eist van het westen een onvoorwaardelijke spijtbetuiging over het kolonialisme en de slavernij. Maar over de vraag of de vroegere koloniale overheersers herstelbetalingen moeten doen, zijn de meningen nog steeds verdeeld.

Sommige Afrikaanse landen, waaronder Zuid-Afrika, vinden dat het westen gedwongen moet worden de buitenlandse schuld van Afrika kwijt te schelden en economische hulp aan het 'Millennium Plan voor Afrika' te verschaffen. Tevens eisen veel landen dat slavernij tot 'misdaad tegen de menselijkheid' wordt uitgeroepen.

De adviseur van de regering van Suriname, Willem Udenhout, verklaarde in Durban dat de trans-atlantische slavernij het ergst was. "Die was uniek in zijn omvang en in de schade die het aan de ziel van het slachtoffer toebracht", aldus Udenhout.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.