De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ook tonnen voor Michel S.

door Henny Korver

   
 

AMSTERDAM - De beruchte drievoudige kindermoordenaar Michel S. (58) heeft net als Ferdi E., de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn, tijdens zijn detentie voor honderdduizenden guldens aan uitkeringsgelden ontvangen.

Dit blijkt uit een brief van de Bedrijfsvereniging voor het Vervoer uit 's-Gravenhage van 22 februari 1996, waarop deze krant beslag heeft weten te leggen.

Deze onthulling over Michel S. volgt op de enorme commotie die in Nederland is ontstaan over de 700.000 gulden aan uitkeringsgelden, die Ferdi E. van de Staat der Nederlanden op zijn bankrekening kreeg.

Wao

Michel S., een vrachtwagenchauffeur uit Assen, hoorde het bericht over deze vorstelijke toelage toen hij al ruim vier jaar in de gevangenis zat. Hij was op 21 oktober 1991 gearresteerd als verdachte in een kindermoord die heel Nederland schokte.

Het ging om de 11-jarige Jessica Laven uit het Noordhollandse Blokker, die op 27 juli 1991 spoorloos verdween uit het zwembad De Wijzend in Zwaag en naderhand gewurgd werd terug gevonden in de buurt van de Groningse grensplaats Nieuweschans.

Tijdens de verhoren bekende S. ook de 13-jarige Duitse scholier Marco Weisser en de 10-jarige Salim Thattil uit het Duitse Neustadt an der Weinstrasse te hebben gewurgd. Michel S. had de kinderen bovendien seksueel misbruikt. De vrachtwagenchauffeur werd in 1992 in hoger beroep tot twintig jaar en tbs veroordeeld.

Arbeidsongeschikt

In de brief van de Bedrijfsvereniging werd Michel S. op zijn adres in de Scheveningse strafgevangenis aan de Pompstationsweg 14 meegedeeld, dat hij in aanmerking kwam voor een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid, die met ingang van 20 oktober 1992 was vastgesteld op 80 tot 100 procent. Dat betekende dat hij recht had op een aaw-uitkering van ƒ69,62 bruto en een wao-uitkering van ƒ156,82 per uitkeringsdag.

Bizar is het feit dat Michel S., net als Ferdi E., zijn forse uitkering juist te danken heeft aan het psychiatrische rapport van het Pieter Baancentrum in Utrecht, dat in opdracht van de rechtbank werd gemaakt. De psychiaters concludeerden dat de kindermoordenaar leed "aan zodanige gebrekkige ontwikkeling en ziekelijke stoornis zijner geestvermogens, dat deze delicten hem slechts in sterk verminderde mate kunnen worden toegerekend."

Het kwam er eigenlijk op neer dat verdachten er juist baat bij hadden, indien zij door psychiaters geestelijk ziek werden verklaard en zo uitkeringsgerechtigd werden.

Een opmerkelijk verschil in de zaak van Ferdi E. en Michel S. is, dat de moordenaar van Gerrit Jan Heijn op het moment van zijn arrestatie al een wao-uitkering had. Michel S. daarentegen werkte nog als vrachtwagenchauffeur toen hij aangehouden werd. Hij ontving daarna een jaar lang ziekengeld.

Het ongelofelijke van de wetgeving was dat S. honderd procent arbeidsongeschikt werd verklaard en recht had op een hoge uitkering, terwijl bekend was dat hij tot twintig jaar en tbs was veroordeeld en in elk geval in die periode nooit meer aan het arbeidsproces zou kunnen deelnemen.

Miljoenen

De Alkmaarse strafpleiter mr. Joe de Goeij, die vele tot tbs veroordeelden juridisch bijstaat en destijds ook een van de advocaten van Michel S. was, bevestigt de gang van zaken rond de uitkeringen. Op verzoek van S. bemiddelde hij indertijd in de uitkeringsaanvraag.

Mr. De Goeij zegt: "Ik ben het met iedereen eens dat de wetgeving op dit gebied ten aanzien van zware criminelen absurd was. Maar tot mei vorig jaar kon er zelfs door gestraften die waarschijnlijk nooit meer vrij zullen komen, gewoon gebruik worden gemaakt van de sociale uitkeringen."

Volgens mr. De Goeij staat het vast dat de sociale verzekeringen jarenlang voor miljoenen guldens hebben uitgekeerd aan de zwaarst gestraften van Nederland.

"De uitkering van Ferdi E. is in de publiciteit gekomen omdat hij in heel Nederland bekend was," zegt mr. De Goeij. "Maar het is duidelijk dat ook vele andere criminelen van wie de zaken niet zo groot in de media zijn gekomen, volop geprofiteerd hebben van de toen geldende wettelijke regels."

Michel S. zit op dit moment nog steeds vast in de gevangenis van Scheveningen, nadat hij onlangs terugkeerde uit een Belgische strafinrichting, waar hij maandenlang uitvoerig werd verhoord. De Belgische autoriteiten hadden om zijn uitlevering verzocht, omdat zij Michel S. er van verdachten ook betrokken te zijn bij de verdwijning van de tienjarige Nathalie Geijsbregts uit Leefdaal. Dit meisje is sinds 1991 spoorloos.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.