De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 9 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ethiopische nachtmerrie
voor Radcliffe

Van onze speciale verslaggever

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 22kb)
In de eindfase van de 10.000 meter wordt Paula Radcliffe nog net voorbijgestoken door drie Ethiopische atletes. (Foto: REUTERS)
EDMONTON - De Ethiopische overheersing op de lange afstanden is groter dan ooit. Op de openingsdag van de WK atletiek in Edmonton werd vrijdag de marathon gewonnen door Gezahegne Abera, drie andere Ethiopiërs eindigden bij die gelegenheid ook in de top-tien. Dat het nog beter kan, bewezen Derarte Tulu, Aster Bacha en Gete Wami op de tien kilometer. Zij werden respectievelijk een, twee en drie. De winnende tijd van olympisch kampioene Tulu bedroeg 31.48,81 minuten. De uitslag betekende een nieuwe klap in het gezicht voor Paula Radcliffe.

De atlete met de eigenaardige manier van lopen - ze schudt met haar hoofd alsof iedere stap haar laatste kan zijn - verkeerde enkele seconden in de veronderstelling dat zij het brons had veroverd. Immers, het viel in grote letters te lezen op het scorebord. Het bleek echter te gaan om een nieuwe blunder van de organisatie. De fout werd na korte tijd hersteld. "Dit is wreed", meende ook Radcliffe.

Haar vierde plaats moet inmiddels vertrouwd aanvoelen. De Britse, vorig jaar in Sydney ook al vierde op de olympische tien kilometer, blinkt niet uit in tactisch vermogen. Jarenlang sleurde ze bij wedstrijden vanaf de start rondenlang op kop om dan steevast in de slotfase voorbij gehold te worden. In Edmonton probeerde ze een nieuwe variant. Pas na negen kilometer verscheen ze voor het eerst in leidende positie, met de drie Ethiopiërs in haar kielzog. Als bloedhonden volgden zij het spoor van Radcliffe, maar ook tijdens haar vijfde wereldtitelstrijd bleef de titel buiten bereik. Want hoe sterk iemand ook is, tegen snelheid valt niet te vechten. Radcliffe sprintte wel nog vergeefs met Wami, een atlete uit de stal van Jos Hermens, om het brons. "Ik geef de moed niet op. Ook van deze ervaring leer ik weer. Dit was zeker niet mijn laatste WK. Ik geloof nog altijd dat ik Tulu kan verslaan."

Zeker in Engeland is Radcliffe (27) regelmatig onderwerp van spot vanwege haar wanhopig aandoende strijd voor een wereldtitel op de baan. Tegelijkertijd is er veel sympathie voor haar, niet in de laatste plaats omdat ze zich altijd uitspreekt tegen doping. In Edmonton liep Radcliffe met een rode stip op haar shirt om aan te geven dat ze een voorstander is van bloedcontroles.

Net als de Zwitser André Bucher op de 800 meter (1.43,70) pakte Gabriela Szabo op de 1500 meter (4.00,57, beste jaartijd) haar eerste titel van dit toernooi. De Roemeense rende in de eindsprint eenvoudig (en ver) weg bij haar landgenote Violeta Szekely. De twee legden na afloop gezamenlijk een ereronde af en droegen de Roemeense vlag daarbij tussen hen in. Vriendinnen zijn ze echter geenszins. Het was een toneelstukje voor het oog van de wereld. "We praten niet tegen elkaar. Het is goed zo", vertelde Szabo met een lach.

De tengere atlete spreekt doorgaans met weinig sympathie over haar landgenote. In '95 noemde ze haar 'druggie', nadat Szekely positief was bevonden bij een dopingtest en eerder dit jaar verzon Szabo een nieuwe, eveneens weinig vleiende, bijnaam voor haar: 'the ugly one'.

Overigens zal Szabo vandaag ook in actie komen op de 5000 meter. De olympisch kampioene op deze afstand kondigde eerder aan deze afstand te boycotten indien de Russische Olga Yegorova aan de start zou verschijnen. Yegorova werd vorige maand positief bevonden op epo, maar desondanks vrijgesproken door de IAAF. Een dag na de 1500-meterfinale gaf Szabo een verklaring uit, waarin ze liet weten haar eerdere beslissing te herroepen. "Een atletiekcarrière duurt te kort om door dit soort zaken medailles weg te geven", meende haar manager Jos Hermens. "Bovendien is Yegorova echt niet de enige atlete die gebruikt." En Szabo zelf: "Mensen op straat hebben me hun steun betuigd en vroegen me gewoon te lopen. Ik ben niet bang voor die Russische."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 9 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.