EINDHOVEN - Hij had zelf maar een alternatief thema aan de Open Dag gehangen: 'PSV in rustig vaarwater'; zo typeerde Harry van Raaij de overgangsperiode tussen het oude en nieuwe seizoen. Hij vond het zelfs een unicum. "En het zal zeker niet nog een keer gebeuren", vervolgde de voorzitter. In die sfeer van ontspanning, nuchter optimisme en jolige opmerkingen ("Bepaalde clubs herkennen de kampioensschaal alleen nog van de tv...") paste derhalve de mededeling dat Erik Gerets met ingang van 1 juli 2002 via een contract voor onbepaalde tijd aan de landskampioen verbonden zal blijven.

|
Erik Gerets en Harry van Raaij vormen de succesvolle PSV-tandem.
|
Na dit seizoen wordt besloten of de Belg als technisch zwaargewicht buiten de ring gaat staan of wellicht nog een jaar zijn trainingspak draagt. In ieder geval heeft PSV een jaar de tijd om met alle betrokkenen te filosoferen over de invulling. Van Raaij is altijd al een groot bewonderaar geweest van de Engelse structuur, waarin het heel gebruikelijk is dat clubs werken met technische managers en veldtrainers. "Het zou onjuist zijn het hele model te kopiëren, maar een aantal voordelen kunnen we best benutten om te kunnen anticiperen op de toekomst", meent Van Raaij. Erwin Koeman, trainer van het tweede elftal, is een belangrijke kandidaat om door te schuiven. Niet voor niets liet de oud-international een aanbieding van FC Groningen voor wat het was.
Het contract van Gerets loopt volgend jaar af: "Ik had al eerder aangegeven dat als ik langer bij PSV zou blijven, het in belang van beide partijen beter zou zijn dat er naar een andere rol gezocht moest worden. Het is de bedoeling dat ik me een beetje meer ga bemoeien met het bewaken van de cultuur op middenlange termijn."
De manier waarop Van Raaij en Gerets tot een akkoord kwamen, zegt eigenlijk alles over het karakter van PSV en beide personen. Dinsdagavond gaf de succesvolle coach zijn jawoord. "De voorzitter vond dat het bekrachtigd moest worden. Toen heb ik maar ietsop een papiertje gekrabbeld, maar het had voor mij niet gehoeven", aldus Gerets, die in de toekomst alleen nog naar een "grote Europese club" kan vertrekken indien er een bepaald bedrag op tafel komt. "Maar ik heb zeker de intentie om lange tijd met PSV door te gaan."
Over geld hoeft ex-penningmeester Van Raaij zich momenteel geen zorgen te maken. PSV, dat werkt met een begroting van 115 miljoen gulden, is financieel gezond. Voor komend seizoen wordt, mede door de transfer van Ruud van Nistelrooy, op een flinke nettowinst gerekend. De 'sponsorpiramide' en businessclub zijn gevuld en inmiddels verkocht de club ook alle seizoenkaarten. Vierduizend fans staan nog op een wachtlijst. Van Raaij: "Die hopen we volgend seizoen tevreden te stellen, als het stadion helemaal klaar is."
De voorheen grijze hoeken van staal in het Philips-stadion worden op dit moment grondig verbouwd. Alleen de nieuwe grasmat baart een ieder nog zorgen. De jaarlijkse fotosessie kon gisteren niet eens op het veld plaatsvinden, zo slecht is de kwaliteit. "Ze hebben me verzekerd dat het voor de start van de competitie in orde komt. Als dat niet gebeurt? Dan hebben sommige mensen een probleem", gromde Van Raaij.
Het was feitelijk zijn enige grimmige opmerking in de Willy van der Kuylen-zaal. Ogenschijnlijk heeft de 65-jarige Van Raaij, die al vijf jaar de scepter zwaait, steeds meer plezier in PSV nu het personeelsbestand bij voortduring wordt uitgebreid met oud-voetballers en/of mensen bij wie de club in het hart zit. Zakelijkheid tast de identiteit niet aan. "Qua structuur is PSV de voorbije jaren een andere club geworden. We zijn een NV, met een professionele directiestructuur en professionele technische staf." En, grijnzend: "Ik hoef alleen af en toe met mijn managers te bellen hoe het gaat. De uitslagen hoor ik wel op de Bahama's... Maar zonder gekheid: ik kan op deze manier veel meer op afstand besturen. En wie wil er dan niet graag voorzitter van PSV zijn?"
Overigens zal Nederland geen last meer van hem hebben wanneer het om zoiets controversieels als de Euroleague gaat. Geanimeerd las hij een passage voor uit een eindscriptie die door een studente uit Groningen geheel aan zijn geesteskind was gewijd. "Je moet er eigenlijk jurist voor zijn, want voor 25 procent begrijp ik er helemaal niks van", kreeg hij de lachers op zijn hand. Om serieus af te sluiten: "Ik ben misschien twee of drie jaar te vroeg geweest, maar er gaat gegarandeerd wat veranderen in de voetbalwereld. Wellicht zullen er competities ontstaan die groter zijn dan landsgrenzen. Maar ik heb een keer mijn nek uitgestoken en heb genoeg geleden. Daarom laat ik het voorlopig aan anderen over."