WASSENAAR - Aanstaande zondag wordt op Neerlands meest bekende koerscentrum, de Koninklijke Renbaan Duindigt, de veruit belangrijkste draverij van het jaar tot ontknoping gebracht, de Derby. Een gouden jaarlijkse traditie, deze klassieke race voor driejarige paarden, om eer, roem en 330.000 gulden prijzengeld. Een koers die al generaties lang emoties losmaakt van de diepste soort.

|
Paul W Boko is een verrassende verschijning op de banen. Trainer Peter Strooper lapte hem keurig op. (Foto: Telegraaf sport)
|
Een zestiental paarden, waarvan sommige met aparte uitstraling, gaat zondag van start. Zo stond in april tijdens de harde competitie, de weg naar een startplaats in de Derby, opeens de wonderbaarlijke Paul W Boko, de favoriet, op. De bruine hengst van vooraanstaand bloed, waarmee men in Zweden geen raad wist, leek aanvankelijk een regelrechte flop. Hij leek zijn aankoopprijs op de veiling van 90 mille niet waar te kunnen maken. Trainer Peter Strooper loste een gewrichtsprobleempje op en bracht hem bij zijn debuut op Duindigt al naar een spectaculaire zege.
In Frankrijk, zo'n zes weken later op 5 juni, steeg Paul in één ruk naar internationale hoogten. Hij klopte als een donderslag bij heldere hemel, met gretige acceptatie van de eerste prijs van 60 mille, een aldaar sterke selectie uit de verzamelde top van Frankrijk.
Algemeen wordt er in de sporttak weer met enig optimisme vooruit geblikt.
Het ging met de draf- en rensport de laatste jaren niet echt goed, vooral bestuurlijk werd er gezwalkt. Over één ding is men het in alle geledingen wel eens, namelijk dat de sport qua niveau nog steeds op een meer dan aanvaardbaar en dus hoog peil staat. In vroegere tijden kende Nederland cracks als Hairos ll, Quicksilver S of Jo Jo en Henri Buitenzorg. De kampioenen van vandaag zijn echter minder bekend.
Zondag om 15.45 uur zal een nieuwe kampioen op de 1200 meter lange drafpiste van Duindigt naam maken. De te overbruggen afstand is 2600 meter en dat is voor driejarige paarden een gewoonweg zware proef. Paul W Boko liep een goede generale. Trainer en pikeur Peter Strooper heeft alle vertrouwen in een goede Derby.
"De hengst heeft woensdagochtend op de baan van Wolvega uitstekend gewerkt. Hij is er klaar voor", meldde Strooper monter, "Zijn sparringpartner Patara Vrijthout deed in het werk overigens maar weinig voor hem onder." Dat is op zich nieuws want dat betekent een opwaardering in de kansen van deze ook zondag aantredende merrie, die net als Paul ook een afdeling van de Sweepstakes van Groningen won.
De tweede kandidaat is Pim Wielinga met Ruud Pools. In april bond Paul Pim in een regelrecht duel nog brutaal aan zijn letterlijke zegekar. Maar Pim lijkt een dipje te boven en maakte recent op Duindigt indruk in een sessie met Fighter Kloster. Laatstgenoemde is een oudere klassendraver tegen wie Pim een meer dan goed figuur sloeg.
Een kansrijke viervoeter is verder Passing Renka. Trainer Jeroen Engwerda heeft terecht een hoge pet op van zijn pupil. "Hij won de Derby Trial heel makkelijk en bovendien is de lange afstand geen probleem voor hem."
Pin Up is de ster van vakman Arnold Mollema. Zij werd in een rechtstreeks duel in de Sweepstakes door Patara Vrijthout geklopt maar maakte eerder al Europees nieuws door in Noorwegen over de mijl sensationeel snel te zijn. In de Derby Trial werd zij achter Passing Renka goede tweede.
Op de diverse drafsport-'sites' scoort verder een Friese troef nogal hoog, de hengst Poemba Paniek met Eelke Kruis. Hoger moet de in Zweden geprepareerde Prince Groenhof met Per Lennartsson genoteerd worden. Zijn Trial ging echter op 29 juli de mist in. De misère begon voor de huizenhoge favoriet met een rijdersfout en na het debacle bleek de Express Ride-zoon keelontsteking te hebben. Toch een gevaarlijk 'Dark Horse' in deze Derby.
Het had in 1780, op het fraaie Engelse landgoed 'The Oaks' tijdens een leuk etentje overigens weinig gescheeld of de eerste Derby had vanaf dat voorjaar gewoon de 'Bunbury' geheten.
De Derby had in de beginjaren nog lang niet de uitstraling van wat de race op het Engelse Epsom nu jaarlijks voorstelt. Er waren toentertijd zelfs belangrijker geachte rennen. Maar gaandeweg werd het in de hele wereld dé krachtmeting voor driejarige paarden. Het is nu heel gewoon als er zich zo'n 150.000 bezoekers melden voor de Klassieker, traditioneel inclusief vertegenwoordigers van het Engelse Hof. De belangen zijn enorm. Het prijzengeld bedroeg in de laatste aflevering in juni een miljoen pond, de helft voor de winnaar, in dit geval de geweldenaar Galileo. De Telegraaf Derby wordt omlijst met leuke acties, vooral om nieuw publiek te trekken. Woordvoerder van de eigenaren vereniging Leen Rijkers Meinen meent dat "de samenwerking van de sponsors een nieuw pr- en marketingbeleid voor de sport kan inluiden." Hoofdredacteur van het draf- en rensportmagazine, Hans Sinnige, zelf afgestudeerd in het vak communicatie, laat eenzelfde geluid horen. "Het enige waarmee onze sport nog naar buiten kwam, was met negatieve bestuursproblematiek. We moeten weer concurreren met de grote kansspelen in Nederland. We hebben in feite een veel leuker spel te bieden."
Co-sponsor Bas Martens, sinds jaren gegrepen als drafsport-hobbyïst, ziet de toekomst ook met positief perspectief. "De sport moet laagdrempelig worden. De entreeprijzen bijvoorbeeld zijn een rem voor succes. Daarom moet het zondag een topdag worden."