De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 9 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ajax schots
en scheef

door Valentijn Driessen

   
 

AMSTERDAM - Over en sluiten. Gedragen door een berg naïviteit en met een berg boter op het hoofd liet Ajax zich gisteren in de derde voorronde van de Champions League bij voorbaat slachten door Celtic. Op de 3-1 nederlaag van de Schotse kampioen viel niets af te dingen en Ajax mocht van geluk spreken dat Celtic vol clementie zat, want anders had de afgang ongetwijfeld nog veel groter geweest. Ajax kan zich opmaken voor een vakantietrip naar Glasgow over twee weken en vervolgens op nieuwe deelname aan het financieel veel minder aantrekkelijke toernooi om de UEFA Cup.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Chris Sutton scoort 1-3 voor Celtic.
Ongetwijfeld zal Ajax voor de eerste ronde geplaatst zijn, maar hopelijk komt de tegenstander wel uit een voetbalontwikkelingsland want anders moeten de fans van de Amsterdammers opnieuw voor het ergste vrezen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Bobby Petta gaat uit zijn dak nadat hij Celtic op een 0-1 voorsprong heeft gezet. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Volgens trainer Co Adriaanse was Ajax klaar voor het treffen tegen Celtic. Maar dat bleek uit niets gisteravond. Tegendoelpunten in eigen huis zijn dodelijk op Europees niveau. Iedereen weet het en bijna alle trainers op het hoogste niveau wapenen zich hiertegen. Maar Ajax liep wat dat betreft al na zeven minuten achter de feiten aan. Een voorzet van de uitgeweken spits Chris Sutton werd voor de voeten van Bobby Petta gestompt door doelman Fred Grim. Assistent-trainer Peter Boeve was blij dat de Nederlander in Schotse dienst speelde omdat hij weinig onder de indruk was geraakt tijdens z'n spionagetochten. Maar de ex-Feyenoorder pakte het buitenkansje op de openingstreffer met twee handen aan: 0-1. De linkervleugelspeler zat gelijk lekker in de wedstrijd en slechts met overtredingen viel hij door de Tunesische debutant aan Ajax-zijde, Hatem Trabelsi af te stoppen.

Ajax maakte in die fase helemaal niets klaar. Geïmponeerd door Celtic en verlamd door het eigen tactisch strijdplan met vier aanvallers, waarvan geen speler bekend staat als iemand die ook defensief meedenkt. Achmed Hossam, Nikos Machlas, Shota Arveladze en Pius Ikedia kunnen bijna alleen vooruit spelen. Opvallende afwezige in dit rijtje is natuurlijk de duurste aankoop Zlatan Ibrahimovic. Zeker omdat hij alle oefenwedstrijden in actie was gekomen. Hij was al eens eerder door trainer Co Adriaanse op z'n nummer gezet omdat hij te veel 'alleen op de wereld' speelde, maar dit kwam wel even aan bij de Zweed.

Adriaanse koos voor het duo Arveladze/Machlas van vorig jaar. Het wierp trouwens gelijk een ander licht op de soap rond de Georgiër van de laatste dagen. Waarschijnlijk getroostte Ajax zich alle moeite hem terug te halen in de selectie omdat de trainer van Ajax hem nodig achtte voor het duel tegen Celtic. Maar Arveladze liep er totaal verloren bij. Niet zozeer zijn schuld, want hij wist gewoon niet hoe de positie naast Machlas in te vullen. Adriaanse vertelde vooraf dan wel dat al z'n spelers zouden snappen wat hij wilde en ze daar intelligent genoeg voor waren, maar dat bleek op het veld geen moment.

In de 20e minuut profiteerde Celtic voor de tweede maal van gapende leegtes op de uitstekende grasmat van de Amsterdam ArenA. Henrik Larsson liet zien daar wel raad mee te weten en stuurde Didier Agathe een van die ruimtes in. De Fransman sneed goed naar binnen, waardoor hij Cristian Chivu eenvoudig achter zich liet. Grim verkleinde de hoek, maar Agathe vond eenvoudig een gaatje bij de tweede paal: 0-2.

Een regelrechte afgang dreigde voor Ajax. Het Schotse olé olé klonk al. Tot de 25e minuut de Amsterdammers voor het eerst gevaarlijk voor Celtic-goalie Robert Douglas opdoken. Een half schot van Rafael van der Vaart kwam met fortuin voor de voeten van Hossam. De Egyptenaar schoot waarschijnlijk met z'n ogen dicht. Waar hij de hoek voor het uitkiezen had, mikte hij in de handen van Douglas. In die fase bleek dat Celtic trouwens allerminst de wonderploeg is, waarover vooraf door trainer Adriaanse werd gesproken.

Voor rust lukte het Ajax zelfs die zo belangrijke aansluitingstreffer te maken. Met het nodige geluk passeerde de zwaar tegenvallende Pius Ikedia twee Schotten en vond Nikos Machlas. De Griek draaide goed weg bij zijn directe tegenstander, maar schoot te zwak in. Alleen omdat Douglas het slechte voorbeeld van Grim volgde, kon Arveladze bij de tweede paal eenvoudig intikken. Opmerkelijk genoeg bleek in de resterende vijf minuten van de eerste helft hoe machteloos Ajax eigenlijk was in deze derde voorronde. Celtic gaf even gas en direct deed zich een levensgrote kans op 3-1 voor. Grim behoedde de thuisploeg en keerde de kopbal van Sutton met een reflex.

In de tweede helft veranderde Adriaanse wel de personele bezetting, maar bleef het machteloze strijdplan van kracht. Ikedia ruimde het veld voor Ibrahimovic, die bij zijn officiële debuut dus toch als breekijzer werd gebruikt. Eentje van elastiek want ook de Zweed kon geen potten breken. Z'n evenknie aan de andere kant, Sutton, besliste de wedstrijd definitief toen hij bij een voorzet van Agathe knap voor Petri Pasanen opdook en Grim met het hoofd verschalkte: 1-3.

Ondanks een leger aan spitsen wist Ajax ook na de 1-3 geen enkele kans te creëren terwijl de twee middenvelders Van der Vaart en Daniel Cruz alleen maar geelhemden over zich zagen denderen. Naïef, had technisch directeur Leo Beenhakker de speelwijze eerder eens in een onbewaakt ogenblik genoemd. Ongepast misschien, maar de keiharde waarheid. Voor de Nederlandse competitie bezit Ajax misschien een overschot aan kwaliteit om met zoveel aanvallend geweld te spelen; internationaal is het je reinste zelfmoord en dat pleegde Ajax in deze jaargang van de Champions League. Het ticket voor het hoofdtoernooi is ondanks negentig Schotse minuten zo goed als onbereikbaar. Helemaal als Adriaanse blijft volharden in z'n naïviteit.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 9 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.