De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 9 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Particuliere belegger
is warrants meer dan zat

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Op Euronext is de handel in warrants vrijwel opgedroogd. Beleggers laten dit beleggingsproduct, dat vorig jaar nog een nieuwe booming markt was, als een baksteen vallen.

Vergeleken met juli 2000 is er op Euronext de afgelopen maand 88% minder omzet aan warrants gedraaid. Het aantal transacties is van bijna 39.000 gedaald naar iets onder 7000.

Het kon niet op begin vorig jaar. Warrants stegen op één dag soms met 40 tot 50% in premie en elke week brachten banken nieuwe warrants uit. Commerzbank, Société Général en ABN Amro, iedereen wilde een stuk van de markt. En de particuliere belegger wilde maar al te graag instappen.

Het beeld is nu wel even anders. "De markt voor warrants is ontzettend in elkaar geknetterd. Vorig jaar zag je bijna elke week nieuwe warrants voorbijkomen, nu niet meer", aldus een analist van Van der Hoop Effectenbank. "Deze markt was gedreven door particuliere beleggers en laten die nu net langs de zijlijn blijven staan."

Aanbieder ABN Amro beaamt de problemen. De bank heeft de uitgifte van warrants inmiddels op een laag pitje gezet. "Warrants zijn vooral interessant bij een beurs waarin enige richting zit. Bij deze marktomstandigheden is dat niet het geval", zo stelt een woordvoerder van de bank. "Ook de optie-markt loopt overigens daardoor langzamer."

De klap bij warrants is echter relatief groot vergeleken met de teruggang bij aandelen en bij opties, een aanverwant product. Zo meldde Euronext over juli 2001 (ten opzichte van juli 2000) voor aandelen een omzetdaling van 24%. Bij aandelenopties was de omzetdaling 41%, opties op indexen maakten overigens daarentegen eem omzetgroei van 22% door.

De verklaring van de sterke terugval bij warrants is dat de markt sterk afhankelijk is van particuliere beleggers. En de reden voor de vroegere populariteit van het product lijkt nu reden voor de ineenstorting. "Warrants bieden beleggers een grotere multiplier dan opties", aldus de analist van Van der Hoop. Dat houdt in dat een koersbeweging van het onderliggende aandeel, sterk doorwerkt in de waarde van een warrant, sterker nog dan bij een optie op hetzelfde aandeel. Stijgt de koers van het onderliggende aandeel, levert dat een forse winst op, maar bij een dalende koers gaat de warrant even hard naar beneden. Veel beleggers in warrants hebben met deze koersdalingen veel verloren en blijven nu weg.

Warrants geven het recht de onderliggende waarde, meestal een aandeel, tegen een bepaalde koers te kopen (een call-warrant) of te verkopen (een put-warrant). Dat verschilt niet van een optie. Opties worden echter uitgegeven door de optiebeurs en zijn gestandaardiseerde producten. Deze zijn vooral handig voor institutionele beleggers om hun aandelenportefeuille af te dekken.

Warrants worden uitgegeven door bedrijven of financiële instellingen en kunnen in allerlei jasjes worden gestoken. Zo was het mogelijk een warrant te krijgen op vijf bedrijven uit de telecomsector, of op een Amerikaanse internet-index. Daarmee zijn warrants vooral het speelveld geweest van particuliere beleggers die op enorme winsten hoopten. Terwijl de optiebeurs nog enigszins overeind werd gehouden door institutionele beleggers, ontbreekt dat veiligheidsnet op de markt voor warrants.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 9 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.