De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 9 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Veel kijkers, maar nog
geen koper voor Versatel

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - "Bent u in gesprek met een partner?", werd Versatel-bestuursvoorzitter Raj Raithatha deze week gevraagd na afloop van de presentatie van de halfjaarcijfers in het Amsterdamse Hilton Hotel. Op het gezicht van Raithatha verscheen een glimlach, terwijl hij zei: "Geen commentaar." Spraakzamere Versatel-watchers denken echter dat een behoorlijk aantal bedrijven interesse zal hebben in het kwakkelende AEX-fonds, maar dat nog geen enkele concreet heeft toegehapt.

Versatel zou in één klap van veel problemen verlost zijn als het wordt overgenomen. Daarmee kan het telecombedrijf zijn dreigend negatieve eigen vermogen aanzuiveren, en vermijdt het een beschamende verbanning naar het strafbankje van de Amsterdamse effectenbeurs.

Met een financiële injectie van een nieuw moederconcern krijgt Versatel eveneens iets meer lucht. Nu heeft het nog voor slechts 24 tot 36 maanden geld heeft om de salarissen en rekeningen te betalen. Door aansluiting bij een groter concern zou Versatel er ook veel klanten bij krijgen. De te kleine schaalgrootte van het bedrijf op de consoliderende telecommarkt wordt er eveneens mee opgelost.

Volgens analist Philip Scholte (Van der Hoop Effektenbank) lijkt de Amerikaanse telecomgigant Worldcom de belangrijkste kandidaat om Versatel te kopen. "Worldcom least al een deel van Versatels netwerk. Het zou Versatel ook helemaal kunnen overnemen. Van de ondernemingen die worden genoemd als mogelijke belagers is Worldcom bovendien het meest kapitaalkrachtig."

In beurskringen worden de telecomconcerns Colt, Energis, Verizon en Deutsche Telekom als andere gegadigden gezien om Versatel in te lijven. Het Britse Energis nam in november 1999 reeds het in Nederland actieve telecombedrijf Enertel over.

Een andere mogelijke belager, KPNQwest, liet vorige maand bij monde van bestuursvoorzitter Jack McMaster weten geen enkele interesse te hebben in Versatel. UPC-dochter Priority Telecom zou wel geïnteresseerd zijn. "Maar als iemand geen geld heeft, is het UPC wel", aldus Scholte.

De analist denkt dat geïnteresseerde partijen geen haast hoeven te maken met het overnemen van Versatel. "Ze kunnen natuurlijk wachten totdat Versatel op het strafbankje belandt, en de koers vermoedelijk nog lager staat."

Een snelle overname van Versatel kan eveneens in de weg worden gestaan doordat de meeste telecombedrijven krap bij kas zitten. Hoewel Versatel met een prijskaartje van ruim EUR1 miljard redelijk goedkoop lijkt te zijn, hebben de meeste geïnteresseerde bedrijven nauwelijks middelen daarvoor. "Hun beurskoersen zijn het laatste jaar met de grond gelijk gemaakt", aldus Scholte.

Volgens analist Danny van Doesburg (Van Lanschot) kan het geduld van belagers echter worden beloond. Hoewel de beurskoers van Versatel gisteren een historisch dieptepunt van EUR1,42 aantikte, voorziet hij namelijk nog een verdere koersdaling.

"Versatel heeft de omzetverwachting voor dit jaar verlaagd. En ook hun marge-ontwikkeling blijkt tegen te vallen", stelt Van Doesburg. "Hiermee verdwijnt de kans op een behoorlijke overnamepremie. Ik ben dan ook bang dat het aandeel de komende tijd tot onder de euro zal dalen."

RAJ RAITHATHA ... geen commentaar ... FOTO: ANKO STOFFELS



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 9 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.