De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 9 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  In Duitsland huis
kopen zeer populair

door Jan Colijn

   
 

ENSCHEDE - De vlucht van Nederlanders die hun heil zoeken op de Duitse woningmarkt neemt steeds grotere vormen aan.

Nadat eerder bewoners in Twente en de Achterhoek vanwege de torenhoge prijzen op de Nederlandse woningmarkt massaal de wijk namen over de grens, worden nu ook andere delen van de Nederlandse grensstreek waaronder Groningen geconfronteerd met deze vorm van emigratie. Vooral nu sinds begin dit jaar door de vernieuwde belastingwetgeving de hypotheek van een huis in het buitenland aftrekbaar is, komt de stroom goed op gang.

De huizen zijn bij onze oosterburen namelijk niet alleen 40 tot soms zelfs 60 procent goedkoper, maar ook zijn de kavels meestal aanzienlijk ruimer van opzet en zijn de huizen vaak veel degelijker gebouwd. Daar komt bij dat ook bouwgrond in het merendeel van de Duitse gemeenten nog volop voorradig is tegen, voor Nederlandse begrippen, een 'schijntje'.

Brochure

Er is nu een speciale brochure uitgebracht om een antwoord te geven op de meest gestelde vragen van de vele tientallen Nederlanders die momenteel de grens over vluchten. Het grensoverschrijdend samenwerkingsverband Euregio in Enschede heeft een 24 pagina's tellend boekje geschreven, waarin aandacht wordt besteed aan de meest praktische problemen waar de emigranten op stuiten. Zo komen onder meer regelingen rond de financiering aan bod, maar ook de werkwijze van de Duitse notaris en garantiebepalingen bij verborgen gebreken.

Volgens woordvoerder A. Scholkate van Euregio komen er inmiddels gemiddeld zo'n 30 tot 40 vragen per dag binnen van mensen die de trek naar Duitsland overwegen. "En niet alleen vanuit deze contreien, maar vanuit het gehele land. De kandidaat-emigranten worden namelijk voor meer informatie vaak naar ons doorverwezen." Volgens Scholkate nemen de aantallen nog steeds toe. "Toen we op een gegeven moment besloten een gezamenlijke informatieavond te houden, dachten we dat daar 60 tot 70 mensen op af zouden komen. De animo was zo enorm dat het uiteindelijk twee avonden werden met ieder 400 bezoekers."

Volgens plaatsvervangend directeur J. Oostenbrink waarschuwen de Euregio-voorlichters de potentiële kopers om niet over één nacht ijs te gaan. "Recent nog belde iemand om vijf minuten voor drie of we informatie hierover konden verstrekken, want om drie uur zou hij de koopakte tekenen. Je moet er echter rekening mee houden dat je sociale leven compleet op de kop wordt gezet. Hoe dicht je ook over de grens gaat wonen, je bent in feite geëmigreerd naar een ander land."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 9 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.