De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 9 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Onmisbaar' gif
mag niet meer

Van een onzer redacteuren

   
 

DEN HAAG - Boeren en tuinders mogen zestien bestrijdingsmiddelen binnenkort niet meer gebruiken. Het gaat om middelen die volgens de boeren onmisbaar zijn.

De fabrikanten hebben ze ter beoordeling voorgelegd aan het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB). Omdat de aanvragen onvolledig zijn, neemt het CTB ze niet in behandeling. Dat betekent dat de middelen niet meer kunnen worden gebruikt.

Het CTB heeft dit gisteren aan fabrikanten en betrokken organisaties laten weten. Fabrikanten kunnen alsnog een nieuwe, wel volledige aanvraag bij het CTB indienen, zodat het alsnog tot beoordeling kan overgaan. Een rechtszaak die de Stichting Natuur en Milieu bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven had aangespannen gaat niet door.

Boeren en tuinders bakkeleien al jaren met de milieubeweging over de zogenaamde 'onmisbare' bestrijdingsmiddelen. Een aantal middelen dat op de nominatie stond te verdwijnen werd nog lange tijd gedoogd. Dat kwam omdat zonder het gebruik van deze middelen de teelt van onder meer uien in groot gevaar zou komen. Volgens de boeren waren er voor deze onmisbare middelen namelijk nog geen alternatieven voorhanden.

De Keuringsdienst van Waren heeft bij controles in 1999 op 2,4% van het Nederlandse groente en fruit residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Bij geïmporteerde producten lag dat percentage op 15. Boerenorganisatie LTO-Nederland dringt er bij de supermarkten op aan om aan importproducten dezelfde voorwaarden te stellen als aan binnenlandse groente en fruit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 9 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.