De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 9 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Buhrmann schittert in AEX
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs moest gisteren de kleine terreinwinst van eerder deze week in één klap inleveren. De winstwaarschuwing van Bayer, de winstval van Cisco en mindere beoordelingen van Europese telecomfondsen door Amerikaanse effectenhuizen, kleurden de AEX-index rood. Witte raaf was Buhrmann, dat werd beloond voor de aandelenstunt van het topbestuur. De AEX-index sloot de dag 0,9% lager op 540,58.

Daarmee presteerde Amsterdam minder slecht dan de grote Europese beurzen. Frankfurt verloor 2,5%, Londen 1,1% en Parijs moest 1,3% inleveren. Alleen België wist de dans te ontspringen; de Brusselse beurs klom 0,1%.

De relatief harde val van de Duitse beurs hield verband met Bayer. Deze chemiereus kreeg een afstraffing van circa 17% aan de broek nadat het concern een forse winstwaarschuwing had afgegeven. Beleggers waren verrast door de melding, omdat deze daags voor de presentatie van de halfjaarcijfers kwam. De winstval houdt verband met het uit de markt halen van twee cholesterolverlagende medicijnen, die niet veilig zouden zijn voor patiënten.

De Nederlandse chemieconcerns Akzo Nobel en DSM werden door het slechte nieuws van de Duitse concurrent omlaag getrokken, al viel het verlies alleszins mee. DSM verloor 1,5% op EUR39,68, Akzo leverde 0,2% in op EUR46,45.

Wat dat betreft kwam de telecomsector minder goed weg. KPN, dat de laatste week net aan het opkrabbelen was, zakte met 6,7% op EUR5,18. het telecomconcern had flink last van een rapport van Merrill Lynch. Het Amerikaanse effectenhuis stelde de adviezen voor een aantal Europese telecomreuzen (waaronder Deutsche Telekom en France Telecom) neerwaarts bij. Dat trok ook niet vermelde branchegenoten op de beurzen omlaag.

De lagere winstcijfers die Cisco dinsdagavond nabeurs presenteerde, deden de technologiewaarden evenmin goed. KPNQwest verloor 6,8% op EUR9,72, UPC 4,5% op EUR1,28 en Versatel moest 7,4% achteruit op EUR1,50. Laatstgenoemd bedrijf moest na de sombere eigen berichten ook nog eens een verlaagd advies incasseren van Lehman Brothers. Het aandeel werd geplaatst op 'market perform' en kwam van 'buy'. Insinger de Beaufort herhaalde het advies, maar dat stond al op 'reduce'.

Buhrmann gooide hoge ogen met een koerswinst van 4,6% op EUR10,25. De aandelenkoop door de eigen top kreeg harde kritiek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar applaus van BNP Paribas. De bank noemt de aanschaf voor eigen rekening een bemoedigend signaal. Het advies blijft vooralsnog wel staan op 'neutraal'.

De VEB vindt dat de aankoop door bestuursvoorzitter Frans Koffrie en medebestuurders Floris Waller en George Dean voor in totaal ƒ1,2 miljoen aan Buhrmann-aandelen te laat komt en niet in verhouding staat tot de optiepakketten van de heren. Koffrie had ultimo 2000 165.000 opties op aandelen in bezit. Voor Waller en Dean waren dit respectievelijk 20.000 en 45.000 stuks.

Ook vond de VEB de aandelenstunt niet indrukwekkend genoeg om er een persbericht aan te wijden, zoals Buhrmann deed. Het door de drie Buhrmann-toplieden opgehoeste bedrag van ƒ1,2 miljoen haalt bijvoorbeeld bij lange na niet hun jaarsalarissen, die vorig jaar in totaal goed waren voor iets meer dan ƒ3 miljoen. Hiervan verdiende Koffrie met ƒ1,42 miljoen het meest.

Hagemeyer, dat al enige tijd in de luwte opereert, moest bij een matige omzet opvallend veel terrein prijsgeven. Het handelshuis zakte 3,3% weg op EUR20,30. Hagemeyer presenteert eind deze maand de halfjaarcijfers en heeft, in tegenstelling tot Buhrmann, tot nu toe geen winstwaarschuwing hoeven afgeven.

Lokaal was het farmaceutische fonds Fornix BioSciences in trek. Het aandeel won 4,6% op EUR11,50 nadat voorbeurs bekend was gemaakt dat een klinische studie naar gen-therapie bij diabetes-patiënten zich in gunstige zin ontwikkelt. Een ander fonds, Pharming, verloor 14,4% op EUR2,74. De hoop op een overname van het biotechfonds lijkt vervlogen nu een potentiële koper, Genzyme, een andere vis heeft binnengehaald.

Ajax, tenslotte, maakte een mooie opmars van 5,5% op EUR6,75. Het aandeel koerste hoger aan de vooravond van het belangrijke duel tegen het Schotse Celtic. Kennelijk rekenden beleggers vooraf in ieder geval op een overwinning, dat Ajax met een been in de lucratieve Champions League zou zetten. Er is nog altijd een uit-wedstrijd.

Paul Jansen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 9 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.