De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 9 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Buhrmann eist ƒ400 mln.
na miskoop in Frankrijk

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Klaas de Kluis (l.) en Frans Koffrie waren als VRG-toplieden betrokken bij de verwikkelingen rond de miskoop van het Franse Agena in 1991. (Foto: Eigen foto)
AMSTERDAM - Buhrmann eist ruim ƒ400 miljoen van het Franse concern Ipfo Bail. De claim vloeit voort uit de miskoop van Ipfo-dochter Agena in 1991.

Een onafhankelijke expert heeft de kantoorleverancier op hoofdpunten in het gelijk gesteld. Buhrmann verwacht eind dit jaar een uitspraak in de zaak.

Dit blijkt uit gegevens die Buhrmann heeft gedeponeerd bij de SEC (Securities and Exchange Commission), de Amerikaanse beursautoriteit. Het Nederlandse handelshuis heeft de informatie verstrekt in verband met de noteringsaanvraag voor de New York Stock Exchange (NYSE), volgende maand.

De Franse arbitragecommissie, die de zaak vanaf 1994 behandelt, is in juli begonnen met finale hoorzittingen. Die volgen op de afronding van een bijna vijf jaar durend onderzoek door een onafhankelijke expert in de zaak. Volgens Buhrmann heeft dat onderzoek steun opgeleverd voor Buhrmann's klacht. Dit najaar wordt de procedure vervolgd. Buhrmann verwacht 'op zijn vroegst' eind dit jaar een uitspraak. Die zal voor de partijen bindend zijn.

Buhrmann eist in totaal ƒ414 miljoen van de Franse verkoper. Het handelshuis voert een "onjuiste voorstelling van de financiële positie van het (aangekochte, red.) bedrijf" aan in de balans. Van het totaalbedrag claimt het Amsterdamse concern ƒ288 miljoen wegens geleden schade als gevolg van de acquisitie, inclusief rente. De overige ƒ126 miljoen dient ter compensatie van gebroken contractuele garanties.

Het nieuws wordt bekend in dezelfde week dat de Buhrmann-top op persoonlijke titel aandelen in de eigen onderneming heeft gekocht. Bestuursvoorzitter Frans Koffrie en de bestuursleden Floris Waller en George Dean schaften maandag en dinsdag voor in totaal ƒ1,2 miljoen aan Buhrmann-aandelen aan. Met hun koopactie zeggen de topbestuurders het "vertrouwen in de toekomst van de onderneming" tot uitdrukking te willen brengen. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt dat de bestuurders met de stunt in feite profiteren van hun eigen falen.

Buhrmann belandde in de Franse affaire als rechtsopvolger van VRG. Dit handelshuis ging in 1993 op in KNP BT, waaruit het huidige concern in 1998 weer werd afgesplitst. VRG kocht Agena tien jaar geleden van het Ipfo-concern, toen nog Locafrance geheten. Agena was destijds de grootste verkoper van personal computers in Frankrijk, met een omzet van ƒ700 miljoen. De acquisitie moest de parel in de kroon worden van toenmalig VRG-topman Klaas de Kluis, die thans commissaris is bij Buhrmann. Huidig Buhrmann-topman Koffrie was bij VRG destijds tweede man.

Al snel na de inlijving bleek VRG een kat in de zak te hebben gekocht. Agena leed zware verliezen, uiteindelijk oplopend tot honderden miljoenen guldens. De Franse dochter werd in de KNP BT-tijd samengevoegd in een joint venture en uiteindelijk vorig jaar verkocht, als onderdeel van de gedesinvesteerde divisie Informatie Systemen. Agena heette toen inmiddels Allium.

Overigens was Klaas de Kluis vorige week donderdag de eerste die zich op Buhrmann-aandelen stortte. Hij kocht toen voor eigen rekening 10.000 aandelen Buhrmann tegen een koers van EUR9,03, bijna ƒ200.000 totaal. De koers van het aandeel Buhrmann sloot gisteren 4,6% hoger op EUR10,25.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 9 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.