De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 9 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Noorwegen wil naam en foto
kleine crimineel in krant

Van onze correspondent

   
 

KOPENHAGEN - Kleine criminaliteit moet op een effectievere manier worden bestraft, bijvoorbeeld door publicatie van de namen en foto's van de dader in de krant. Dit voorstel komt van de Noorse minister van Justitie, Hanne Harlem, die zich, met de komende parlementsverkiezingen in het achterhoofd, hard maakt voor een betere bestrijding van criminaliteit.

Harlem vindt dat de politie nu nog te veel tijd verspeelt aan kleine criminaliteit en daardoor te weinig aandacht kan schenken aan de ernstige gevallen.

Behalve voor kleine criminaliteit moeten er volgens de minister ook effectievere straffen komen voor misdrijven op het gebied van milieu en de telecom. Hanne Harlem heeft een commissie samengesteld die in kaart zal brengen in welke gevallen gebruik kan worden gemaakt van alternatieve straffen. "We zoeken naar effectievere en goedkopere sancties met een even groot preventief effect", aldus commissievoorzitter en advocaat Hans-Petter Jahre.

Het voorstel van de minister heeft tot heftige reacties geleid. Nils E. Øy, voorzitter van de Vereniging voor hoofdredacteurs, vraagt zich af in hoeverre de overheid kan beslissen over de advertentieruimte van een krant. "Het is de krant die uitmaakt wat er gepubliceerd wordt en de krant kan zo'n advertentie weigeren", aldus Nils E. Øy.

Volgens Øy is het opmerkelijk dat de overheid plotseling een openlijke vernedering een goede straf vindt, terwijl ze normaal gesproken de media verwijt te vaak de identiteit van criminelen te publiceren. Advocaat John Christian Elden is vooral bezorgd over de stigmatiserende werking van deze straf: "Iemand die voor de eerste keer een fout begaat, moet de mogelijkheid krijgen zijn leven te beteren. Dat wordt moeilijk als je naam en foto openbaar zijn geworden."

Het huidige Noorse rechtssysteem is een hot item in de aanloop naar de verkiezingen die dit najaar worden gehouden. Het tekort aan gevangeniscellen is de afgelopen drie jaar vertienvoudigd. Bovendien ergeren veel Noren zich aan het gebrek aan 'blauw' op straat.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 9 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.