De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 9 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Politiechef geeft
onnodig geweld
tijdens G-8-top toe

   
 

ROME - De nationale politiechef van Italië Gianni De Gennaro, heeft gisteren voor een parlementaire onderzoekscommissie toegegeven dat verschillende agenten zijn boekje te buiten is gegaan ten opzichte van demonstranten.

"Maar alleen als ze uitgedaagd werden", aldus de politiebaas.

De Gennaro verklaarde dat hij de verantwoordelijkheid op zich wil nemen voor alle mogelijk foutieve beslissingen, maar niet voor zaken die buiten zijn mandaat vielen. Tijdens de top van de G-8, de zeven rijkste industrielanden ter wereld en Rusland, vorige maand in Genua, doodde de politie een 23-jarige demonstrant. Zo'n 200 anti-globalisten raakten gewond en er werd voor vele miljoenen schade aangericht.

"Het sporadische en op zichzelf staande illegale optreden zal disciplinaire consequenties hebben", aldus de politiechef. Wel benadrukte hij dat in Genua alles is gedaan om "de door de regering gestelde doelen te garanderen". Volgens De Gennaro zijn enkele gewelddadige criminelen begonnen met rellen waarna enkele politie-eenheden hard ingrepen. De preventieve maatregelen om de anarchisten van het zogenoemde Zwarte Blok te isoleren, hebben gefaald zo meent hij.

Volgens aantijgingen van demonstranten uit onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, zouden zij na hun arrestatie zijn geslagen, geen voedsel hebben gekregen en mochten ze geen contact opnemen met hun ambassade. De commissie onderzoekt in het bijzonder de brute inval in een school waar (meest vreedzame) demonstranten gehuisvest waren tijdens de top. Er vielen bij de inval 62 gewonden. Een gewonde moest een hersenoperatie ondergaan.

De Gennaro schat dat zich ongeveer 2500 anarchisten in Genua verzameld hadden. Hij zei dat zij echter niet alleen verantwoordelijk waren voor het geweld omdat ook tientallen 'gewone' demonstranten zich bij hen aansloten. In totaal waren er tijdens de drie dagen durende top meer dan 100.000 demonstranten op straat.

Op dit moment zitten nog tientallen demonstranten vast. De regering onthief de plaatsvervanger van De Gennaro en de politiechef van Genua eerder al uit hun functie. (AP/Reuters/AFP/DPA)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 9 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.