De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 9 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Sociale Dienst haalt Vermeend-norm niet
Miljardenstrop
dreigt voor
Amsterdam

door Arianne Mantel

   
 

AMSTERDAM - Amsterdam dreigt een miljardenstrop op te lopen, omdat de gemeentelijke Sociale Dienst er niet in slaagt aan de voorwaarden van minister Vermeend (Sociale Zaken) te voldoen om de administratieve chaos binnen afzienbare tijd op te lossen. Zo is de 'grootste uitkeringsfabriek van Nederland' niet in staat om voor de streefdatum van 1 januari 2002 de achterstand die er is van ruim 100.000 belastingsignalen, waarbij mogelijk sprake is van fraude, op te lossen.

Daarmee stevent Amsterdam af op een enorme financiële strop van ruim een miljard gulden per jaar, want Vermeend heeft gezegd de uitkeringen aan de 50.000 cliënten van de dienst stop te zetten als onder meer de belastingsignalen niet voor die datum zijn behandeld.

In juni van dit jaar stelde de minister de Amsterdamse Sociale Dienst min of meer onder curatele nadat hij eerder zijn ongenoegen had geuit over het grote aantal werklozen in de stad, de achterstanden met betrekking tot heronderzoeken naar de rechtmatigheid van een uitkering, terugvorderingen en fraudebestrijding.

Onmogelijk

De pas aangestelde directeur André Janssen van de Sociale Dienst maakte gisteren bekend dat het "godsonmogelijk is de 100.000 belastingsignalen voor het nieuwe jaar te behandelen". Belastingsignalen worden gemeld als iemand in een boekjaar gewerkt heeft en tevens een uitkering heeft genoten. Het is dan aan de Sociale Dienst om uit te zoeken of dit gelijktijdig heeft plaatsgevonden en er dus sprake is van fraude. Janssen licht toe: "We zullen opnieuw met Vermeend moeten gaan praten en moeten vragen om meer speelruimte. Maar ik ben bang dat er nul rek voor ons is, want Vermeend is er niet de man naar om met speelruimte te strooien."

Inmiddels heeft Janssen overleg gevoerd met wethouder Geert Dales (Financiën) over de financiële gevolgen van het stopzetten van de voorschotten op uitkeringen door het rijk. "Hij heeft me gezegd dat Amsterdam weliswaar rijk is, maar ruim een miljard gulden op jaarbasis niet op zou kunnen vangen. Bovendien dreigt Vermeend ook nog eens 100 miljoen gulden voor banenprojecten in de ijskast te zetten", aldus Janssen.

De ambitieuze nieuwe directeur wil binnenkort overleg met minister Vermeend om te laten zien dat van de tien verbeterpunten er zeker acht wel uitgevoerd kunnen worden en er een goed plan op tafel ligt. "Zo gaan we alle achterstanden wegwerken door deze door externe bureaus uit te laten voeren. Dat zal ons enkele tientallen miljoenen guldens gaan kosten. Ook de megabanenmarkt die in november van start moet gaan, moet duizenden mensen aan een baan helpen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 9 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.