De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 9 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Onnodig links rijden grootste ergernisbron
Actie tegen
stijging agressie
in verkeer

door Theo Kuijpers

   
 

AMSTERDAM - De politie in ons land start volgende maand een ongekend grote actie die de nog steeds toenemende agressie in het verkeer een halt moet gaan toeroepen. Jaarlijks blijken ruim 6000 geweldsincidenten in het verkeer plaats te vinden. Zes weken lang gaat de politie door heel Nederland intensief optreden tegen agressieve verkeersdeelnemers. Gelijktijdig starten het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het Verbond van Verzekeraars een grootscheepse landelijke campagne om het onnodig links rijden op autosnelwegen doeltreffend aan te pakken. Het links blijven rijden blijkt namelijk een van de belangrijkste oorzaken te zijn van verkeersgeweld.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
3VO-voorzitter Woudenberg.
Uit de ergernis-top-10 van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) staat het onnodig links rijden sinds kort op nummer een terwijl deze plaats voorheen altijd werd ingenomen door onvoldoende afstand bewaren. Veel automobilisten blijken zich zo te irriteren aan het onnodig links rijden van medeweggebruikers dat zij kort op hun voorganger gaan zitten, veelvuldig licht- en claxonsignalen geven, rechts passeren om vervolgens op de rem te gaan staan. Ook het onjuist in- en uitvoegen, snijden, intimideren en het achtervolgen veroorzaken veel agressiviteit in het verkeer.

De landelijke campagne, die op 14 september start, wordt ondersteund door onder meer televisiespotjes, folders en billboards met tekeningen van striptekenaar Hein de Kort en teksten als 'Zit je stuur vast?..Rechts is toch vrij?..' en 'Ik heb nieuws voor je. Als je rechts rijdt kom je ook thuis'. Het ministerie Van Verkeer en Waterstaat en het Verbond van Verzekeraars willen alleen bevestigen dat de actie binnenkort gaat starten, maar dat men pas eind van deze maand bijzonderheden daarover kwijt wil. Dan zal ook verkeersminister Tineke Netelenbos het officiële startsein van deze anti-agressie campagne geven.

Zowel de ANWB als de verkeersveiligheidsorganisatie 3VO steunt deze campagne van harte. "Alle acties die er toe leiden dat agressie onder verkeersdeelnemers afneemt, ondersteunen wij volledig," aldus de woordvoerders. Volgens 3VO komt het steeds vaker voor dat verkeersconflicten worden beslecht door vernielingen van elkaar auto's en vechtpartijen. "Het gebeurt zelfs regelmatig dat hierbij met messen en pistolen wordt gezwaaid. Jaarlijks moeten meer dan duizend weggebruikers zich in het ziekenhuis laten behandelen wegens een ruzie in het verkeer," aldus Bert Woudenberg van 3VO.

Ons land staat in Europa op de tweede plaats wanneer het gaat om agressie in het verkeer. Groot-Brittannië voert de lijst aan terwijl de Zwitserse automobilisten tot de rustigste categorie worden gerekend.

Tijdens de zes weken durende actie worden ook alle in ons land beschikbare niet-herkenbare politiewagens ingezet. Vele zijn uitgerust met video-camera's en opname-apparatuur zodat betrapte automobilisten hun verkeersmisdragingen onmiddellijk kunnen terugzien. Voor onnodig links rijden geldt een boete van ƒ180 terwijl het zelfde bedrag moet worden betaald voor rechts inhalen. Ook de aanpak van het agressief gedrag door bromfietsers en foutief inhalen bij kruisingen en splitsingen maken onderdeel uit van de landelijke actie die tot 1 november duurt.

Eind november vindt overigens in Amsterdam een groot congres plaats waarbij agressie in het verkeer en in het openbaar vervoer centraal staat.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 9 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.