De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 9 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Sneek verrast
met bezoek
van Máxima

door Jan-Kees Emmer

   
 

SNEEK - Heel Sneek had er opgehoopt en plotseling was ze daar. Máxima Zorreguieta verscheen gisteren onverwacht aan de zijde van haar verloofde prins Willem-Alexander bij de slotdag van de Sneekweek. Zonder krukken voorzichtig lopend stapte ze gistermorgen van het koninklijke jacht De Groene Draeck, die door haar verloofde behendig pal voor starttoren van de Sneekweek was gemanoeuvreerd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Willem Alexander bestuurt De Groene Draeck. Maxima zwaait vrolijk naar het enthousiaste publiek.
Daarna hielp hij galant Máxima, die haar voet nog in loopgips heeft na een ongelukkige val in Zweden, voorzichtig aan wal. Terwijl de geboren Argentijnse over de loopplank wiebelde, brak een gejuich los onder de aanwezigen.

De Prins van Oranje zou aanvankelijk zonder zijn verloofde een bezoek brengen aan de 'Hardzeildag' van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS), die dit jaar haar 150-jarige bestaan viert.

Máxima zou pas 10 oktober aan Friesland worden voorgesteld. Dit in het kader van de kennismakingstoernee door heel Nederland. Deze rondreis begint op 4 september in Noord-Brabant. Dan zullen, zo werd gisteren bekend, in ieder geval de steden Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Breda worden bezocht.

Voorproefje

Maar Sneek kreeg dus al een voorproefje. In de starttoren kreeg het koninklijke stel langdurig uitleg over de zeilwedstrijden, die echter grotendeels waren afgelast vanwege de storm.

Máxima toonde zich zeer geïnteresseerd in activiteiten rond de Sneekweek. Ze ondervroeg de medewerkers van Sneekweek twee uur lang over alle details van de zeilactiviteiten.

Het bezoek aan de wedstrijdleiding duurde zolang, dat burgemeester Hartkamp van Sneek zich aan zijn stadsgenoten excuseerde voor de lange wachttijd. Na lange tijd kwam het stel gearmd naar buiten, gekleed in dikke blauwe sweaters van de KWS, en druk handenschuddend met de gelukkige aanwezigen op het eiland.

Nog chaotischer werd het toen de prins en zijn verloofde aanmonsterden op het Friese statenjacht Friso en op weg gingen naar het startschip van de zeilwedstrijden, midden op het Snekermeer.

Chaos

Een armada van ontelbare bootjes, sloepen en jachten volgden op slechts meters afstand het stel. De waterpolitie had de grootst mogelijke moeite om de schepen op veilige afstand te houden. Een enkele keer namen politieboten al te opdringerige bezoekers in de tang. In het gekrioel ontstonden gevaarlijke momenten, waarbij schepen elkaar ramden en kraakten. Daarbij raakte wonderwel niemand gewond.

De Friese schippers Jacob Visser en Anne Tjerkstra van het Friese statenjacht voeren het stel vanaf het startschip weer terug naar hun eigen koninklijke jacht. Met de Groene Draeck vaart het paar nog enkele dagen rond in Friesland, aldus commissaris Nijpels. De afgelopen weken vierde de Prins van Oranje en zijn aanstaande onder meer vakantie in Italië, waar zij ook enkele dagen in Porto Ercolé bij Prins Bernhard vertoefden.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 9 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.