De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 9 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Diamantroof van ƒ20 miljoen

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Het gebouw van Gassan Diamonds in Amsterdam.
AMSTERDAM - Een 25-jarige medewerker van Gassan Diamonds, Dennis P., heeft zaterdag in Amsterdam honderden diamanten met een totale handelswaarde van ƒ20 miljoen uit de kluizen geroofd. P., woonachtig in het oosten van het land en een voormalig VN-soldaat in Bosnië, is inmiddels spoorloos. Ook zijn ouders zeggen niet te weten waar hij is.

Directeur Benno Leeser van Gassan Diamonds spreekt van een drama voor zijn bedrijf, omdat diefstal van eigen personeel niet is te verzekeren en de schadepost dan ook volledig door het bedrijf gedragen moet worden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Benno Leeser. (Foto: Ruud van der Linden)
"Dit is een geweldige klap voor ons. De gehele handelsvoorraad is weg", aldus Leeser, die zondag halsoverkop terugkeerde van zijn vakantie-adres in Zuid-Frankrijk en aangifte deed bij de Amsterdamse politie.

Dennis P. was sinds april in dienst bij Gassan Diamonds en werkte op een afdeling van waaruit de diamanten worden verspreid naar de tientallen showrooms en winkels van de diamantair. "Hij had de beschikking over alle codes en kon overal bij", vertelt Leeser nog zichtbaar ontdaan.

P. was zaterdagmorgen binnengekomen met een doos waar een magnetron in zou zitten. Om de hoek bij Gassan zit electronicazaak It's en daar zou hij de magnetron hebben gekocht. 's Avonds kwam P. terug op zijn werk. Hij vertelde dat hij de magnetron was vergeten. Van de beveiliging kreeg hij toestemming de 'magnetron' te halen. Toen Dennis naar buiten liep had hij de doos echter gevuld met alle diamanten die Gassan rijk was.

"Er zaten diamanten van enkele tientjes bij, maar ook van enkele tonnen. Ook andere zeer exclusieve juwelen heeft hij bemachtigd. Alles wat we hadden is weg. We moeten weer van voor af aan beginnen," zegt Leeser.

"Natuurlijk is de medewerker uitvoerig gescreend voordat wij hem aannamen. Normaliter werkt er alleen familie op die bewuste afdeling. Maar we groeien en zagen ons gedwongen ook een buitenstaander aan te nemen. Er zijn menselijke fouten gemaakt, maar iedereen vertrouwde hem. De mensen hier zijn er dan ook kapot van. De veiligheidsmaatregelen zijn nu natuurlijk weer vertienvoudigd."

Bij Gassan Diamonds werken zo'n vijfhonderd mensen. "We hebben winkels op Schiphol, Singapore, Heathrow. We bevoorraden ook winkels als Stoeltie Diamonds. We zijn met een omzet van ƒ200 miljoen geen kleintje in het wereldje."

Leeser denkt dat het moeilijk wordt om Dennis P. op te sporen. "Ik ben er ook niet zo zeker van dat hij het allemaal in zijn eentje heeft bedacht. Dat kan haast niet", aldus de president, die zegt dat de diamanten in Europa nauwelijks verhandeld kunnen worden. "Alleen in Rusland of Zuid-Amerika kunnen ze nog zonder veel problemen worden verkocht."

Leeser heeft persoonlijk nog het verleden van Dennis P. uitgezocht. "Hij was failliet gegaan met een diamantenwinkeltje en om die reden heb ik echt goed gecheckt of daar geen vreemde dingen bij waren gebeurd. Daarnaast heeft hij voor de VN in Bosnië gezeten. Het was een gedreven medewerker die zelfs ieder weekend extra wilde werken", zegt hij wrang, "om snel van zijn schulden af te komen."

De ouders van Dennis zijn er kapot van. "Wij zitten helemaal te bibberen. Het was voor ons een volslagen verrassing. Wij hebben altijd te goeder trouw gehandeld en staan helemaal perplex over wat er nu is gebeurd. Nachten hebben we liggen denken, maar we komen er niet uit. We weten ook niet waar hij is, zijn afhankelijk van informatie van anderen. We staan machteloos."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 9 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.