De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 11 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Chaos is compleet bij
film-cv Ocean Warrior

door Marco Weijers en Bart Mos

   
 

AMSTERDAM - Handelshuis MPC Capital stevent af op een definitieve breuk met filmproducent en beherend vennoot Bous de Jong in een conflict dat zo langzamerhand de 'Ocean Warrior-soap' mag gaan heten. Volgens MPC, dat de emissie voor de film-cv verzorgde, komt De Jong opnieuw zijn afspraken met beleggers niet na, door een cruciale vergadering die MPC vanavond gepland had uit te willen stellen. De Jong ontkent dit en beschuldigt MPC op zijn beurt van het opzettelijk scheppen van chaos, in een poging hem in diskrediet te brengen.

Ocean Warrior, de filmproductie over het leven van Greenpeace-oprichter Steve Watson, verkeert sinds begin dit jaar in financiële moeilijkheden. Bous de Jong stelt al maandenlang een alternatieve financier te hebben gevonden voor het gat in de begroting van ruim ƒ125 miljoen, maar telkens kwam die financiering niet rond. Ondertussen legden leveranciers beslag op decorstukken, stelden beleggers het emissiehuis MPC alvast aansprakelijk voor eventuele schade en stuurde een deel van de filmcrew aan op een faillissement van het productiebedrijf, dat vervolgens afgelopen maand surseance van betaling aanvroeg.

De vergadering die MPC vanavond organiseert, had voor de 2300 commandieten (deelnemers in de film-cv) eindelijk duidelijkheid moeten verschaffen in het drama rond de totstandkoming van de speelfilm. Veel wijzer zullen zij deze avond echter niet worden, aangezien Bous de Jong niet aanwezig zal zijn. Hij heeft als beherend vennoot van de film-cv de betreffende vergadering niet voor vandaag, maar voor volgende week dinsdag uitgeschreven. De beschikbare vergaderruimte in restaurant 'Houtrust' in Hooglanderveen is namelijk niet groot genoeg voor de 500 beleggers die hij verwacht. Bovendien heeft MPC niet de benodigde stukken opgestuurd aan de commandieten.

"De vergadering die vanavond in Hooglanderveen zal worden gehouden, heeft geen enkele formele status en kan ook geen beslissingen nemen", stelt De Jong. De producent beticht handelshuis MPC Capital ervan dat het met opzet chaos creëert en bewust honderden mensen voor niets naar Hooglanderveen laat afreizen.

"MPC beschikt als enige over de adressen van de investeerders. Afspraak was dat het handelshuis de schriftelijke stukken en de uitnodiging voor de commanditaire vergadering, die voor dinsdag 19 juni om 19.30 uur gepland staat, zou versturen", aldus De Jong. "Dat is niet gebeurd. In plaats daarvan heeft MPC op eigen houtje de investeerders bijeengeroepen voor vanavond, suggererend dat het daarbij zou gaan om een commanditaire vergadering."

MPC is daarentegen van mening dat tijdens de afgelopen bijeenkomst van investeerders op 21 mei besloten is tot een schorsing van de vergadering voor exact drie weken. De Jong zou in die tijd de gelegenheid krijgen om de alternatieve financiering alsnog rond te breien. "Drie weken is drie weken, punt uit. Dit uitstel is niets anders dan een hernieuwde poging van een wanhopig mannetje om tijd te winnen", aldus MPC-directeur Jaap Wolters. De Jong beweert dat hij de financiering rond heeft en dat hij op 19 juni zijn nieuwe plannen kan presenteren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 11 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.