VOORBURG - De Nederlandse economie staat er minder florissant voor dan we tijden gewend waren. Zo is de economische groei in het eerste kwartaal van dit jaar uitgekomen op een magere 2%, het laagste niveau van de afgelopen vijf jaar. Over heel 2000 was er nog een gemiddelde groei van 3,9%.
Dat blijkt uit het maandelijkse conjunctuurbericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook andere indicatoren zijn naar beneden bijgesteld. Zowel bij de bestedingen als bij de productie vertraagt het stijgingstempo, het producentenvertrouwen daalde voor de zevende keer op rij en de inflatie nadert de 5%.
Daar staan maar een paar lichtpuntjes tegenover. Zo is de werkloosheid verder gedaald en het vertrouwen van consumenten niet verder afgenomen. Positief is ook het feit dat er sinds 22 april geen nieuwe gevallen van mond- en klauwzeer (mkz) zijn geconstateerd.
Op de economische groei in het eerste kwartaal heeft de 21 maart uitgebroken mkz-crisis nog weinig invloed gehad. Die zal pas in de cijfers over het tweede kwartaal tot uitdrukking komen. Als gevolg van de crisis zal de prognose van het Centraal Planbureau (CPB) voor de economische groei in dit jaar (3,25%) ongeveer 0,3% naar beneden worden bijgesteld.
De totale schade van de mkz-epidemie schat het CPB op ruwweg zo'n 2,8 miljard. Daarvan komt ongeveer 1,2 miljard voor rekening van de landbouwsector zelf. De schade van de toeleverende en verwerkende bedrijven, zoals de zuivelsector en transportondernemingen, wordt door het CPB begroot op ongeveer 1,1 miljard.