De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 11 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Economie staat er minder goed voor
   
 

VOORBURG - De Nederlandse economie staat er minder florissant voor dan we tijden gewend waren. Zo is de economische groei in het eerste kwartaal van dit jaar uitgekomen op een magere 2%, het laagste niveau van de afgelopen vijf jaar. Over heel 2000 was er nog een gemiddelde groei van 3,9%.

Dat blijkt uit het maandelijkse conjunctuurbericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook andere indicatoren zijn naar beneden bijgesteld. Zowel bij de bestedingen als bij de productie vertraagt het stijgingstempo, het producentenvertrouwen daalde voor de zevende keer op rij en de inflatie nadert de 5%.

Daar staan maar een paar lichtpuntjes tegenover. Zo is de werkloosheid verder gedaald en het vertrouwen van consumenten niet verder afgenomen. Positief is ook het feit dat er sinds 22 april geen nieuwe gevallen van mond- en klauwzeer (mkz) zijn geconstateerd.

Op de economische groei in het eerste kwartaal heeft de 21 maart uitgebroken mkz-crisis nog weinig invloed gehad. Die zal pas in de cijfers over het tweede kwartaal tot uitdrukking komen. Als gevolg van de crisis zal de prognose van het Centraal Planbureau (CPB) voor de economische groei in dit jaar (3,25%) ongeveer 0,3% naar beneden worden bijgesteld.

De totale schade van de mkz-epidemie schat het CPB op ruwweg zo'n ƒ2,8 miljard. Daarvan komt ongeveer ƒ1,2 miljard voor rekening van de landbouwsector zelf. De schade van de toeleverende en verwerkende bedrijven, zoals de zuivelsector en transportondernemingen, wordt door het CPB begroot op ongeveer ƒ1,1 miljard.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 11 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.