De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 11 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  McVeigh betuigt
alsnog spijt over
slachtoffers

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Timothy McVeigh, die vanmiddag om 14.00 uur (Nederlandse tijd) ter dood wordt gebracht, noemt de bomaanslag op het overheidsgebouw in Oklahoma City een "legitieme daad" in zijn eenmansoorlog tegen de Amerikaanse overheid.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Kathy Wilburn, die twee van haar kleinkinderen verloor bij de bomaanslag in Oklahoma City, herdenkt de slachtoffers van de aanslag door Timothy McVeigh bij het Nationale Gedenkteken. De voor vandaag op de rol staande executie van McVeigh zal haar echter "geen enkele opluchting" brengen, verzuchtte Wilburn. (Foto: AP)
McVeigh (33) verklaart dat in brieven die gisteren zijn gepubliceerd door de krant The Buffalo News uit zijn geboortestreek in het noorden van de staat New York. Over het dodental van de aanslag 168 mensen onder wie 19 kinderen schrijft McVeigh: "Het spijt mij dat deze mensen hun leven moesten verliezen, maar dat was de aard van het beest. Wanneer men hieraan begint, is een menselijke tol onvermijdelijk."

In de correspondentie herhaalt McVeigh dat hij de aanslag op 19 april 1995 pleegde om wraak te nemen voor het overheidsoptreden in het Texaanse Waco, waar twee jaar eerder tachtig mensen om het leven kwamen in een vuurzee die ontstond bij de bestorming van een sektebolwerk door federale agenten.

Geen angst

In de strafinrichting van Terre Haute, Indiana is alles in gereedheid gebracht voor de terechtstelling. McVeigh heeft zijn laatste uren doorgebracht in een isolatiecel nabij de executiekamer. Hij schrijft in de brieven geen angst te voelen voor de dodelijke injectie: "Als ik naar de hel ga, zal ik veel gezelschap hebben."

De executie zal in Oklahoma City via een gesloten tv-circuit worden uitgezonden voor 330 nabestaanden. Zij krijgen de beelden te zien vanaf het moment dat de gordijnen worden opengetrokken in de executiekamer waar McVeigh vastgebonden op een tafel ligt. De Golfoorlogveteraan krijgt nog de gelegenheid om een laatste verklaring af te leggen, waarna een cocktail van dodelijke chemicaliën een eind aan zijn leven maakt.

Na de crematie zal zijn as door één van zijn advocaten worden uitgestrooid op een geheime locatie.

De terechtstelling vindt plaats vlak voordat president George Bush voor het eerst een bezoek brengt aan Europa. McVeigh is de eerste gevangene die sinds 1963 door de federale overheid ter dood wordt gebracht. De president en minister van Justitie John Ashcroft kunnen op het laatste moment nog ingrijpen als dat nodig is. Het Witte Huis heeft echter al laten weten dat er geen 'last-minute' beroep meer wordt verwacht. In de Apple Club Bar in Terre Haute schonken de obers gisteravond alvast de cocktail 'Lethal Injection'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 11 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.