De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 11 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Mohammad Khatami
massaal herkozen

door onze redactie buitenland

   
 

TEHERAN - Mohammad Khatami is met een overweldigend aantal stemmen herkozen tot president van Iran. Volgens de officiële uitslag van het ministerie van Binnenlandse Zaken stemden vrijdag ruim 21,6 miljoen Iraniërs op de 57-jarige Khatami, oftewel 76,9 procent van alle kiezers.

Met hun stem voor Khatami, de enige gematigde van de negen presidentskandidaten, gaven de Iraniërs aan de door Khatami beloofde hervormingen in hun land te willen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Mohammad Khatami. (Foto: EPA)
Maar of het de goedlachse 57-jarige mullah gaat lukken burgers meer bewegingsvrijheid, een betere rechtsorde en meer werk te geven, is de vraag. Tijdens zijn eerste ambtstermijn de afgelopen vier jaar is Khatami hard tegengewerkt door de conservatieven die nog steeds strak de touwtjes in handen hebben.

Waarschijnlijk hierdoor lag de opkomst met 67 procent duidelijk onder die van 1997. Toen kwam 83 procent opdagen bij de stembureaus, en kreeg Khatami 69,1 procent van de stemmen.

De zeer populaire president werd in de provincie Yazd geboren als oudste zoon van zeven kinderen. Hij studeerde theologie, filosofie en opvoedkunde. In het tijdperk van de sjah voerde hij actief oppositie tegen de dictator.

De islamitische grondwet legt alle macht in handen van de Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei. Hij is voor onbepaalde tijd benoemd en is de baas over de strijdkrachten, de geheime dienst, de staatsradio en -televisie, het gerechtelijk apparaat en de geestelijkheid.

Khatami moet zeer omzichtig te werk gaan. Hij wil zijn hervormingen binnen het raamwerk van de Islamitische Republiek uitvoeren. Toch zal hij zijn ongeduldige supporters binnenkort resultaten moeten laten zien.

Naast politieke tegenstanders heeft Khatami nog een tweede vijand, namelijk de slechte economie. De werkloosheid is groot en vele Iraniërs leven onder de armoedegrens. • Mohammad Khatami ...manoeuvreren...




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 11 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.