De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 11 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Israel voelt zich door
eigen mensen verlaten

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Bij alle internationale pogingen om het vredesproces weer op gang te krijgen, voelt Israël zich nadrukkelijk in de steek gelaten door joden elders in de wereld die uit angst voor verdere aanslagen massaal hun bezoek aan het 'moederland' afzeggen.

Het doorgaan van het grootste sportevenement van het land, de Maccabi Spelen, ook wel de joodse Olympische Spelen genoemd, waar ooit coryfeeën als de zwemmer Mark Spitz aan de start verschenen, is twijfelachtig geworden. Het organiserende comité kwam gisteren bijeen en besloot de beslissing over het al dan niet houden van het evenement met een week uit te stellen. De organisatie staat onder zware politieke druk. Met name premier Ariel Sjaron zou het als een nederlaag (en dus een overwinning voor de Palestijnen) ervaren als de Spelen niet doorgaan.

Veel atleten hebben echter al afgezegd en het is mogelijk dat de grote delegaties uit Amerika en Groot-Brittannië niet op komen dagen. De sporters die wel zouden willen afreizen naar de Spelen, die op 15 juli zouden worden geopend, hebben grote twijfels over hun veiligheid.

Geschrapt

Waar over het doorgaan van de Maccabi Spelen nog wordt vergaderd, daar is al duidelijk geworden dat tal van buitenlandse jongerenprogramma's niet doorgaan. De Amerikaanse joodse Hervormingsbeweging heeft bekendgemaakt dat de traditionele zomerkampen dit jaar in Israël zijn geschrapt. Het Amerikaanse Birthright-programma, dat jaarlijks 14.000 studenten naar Israël stuurt, heeft inmiddels al 30% aan afzeggingen binnen.

De angstige houding van de diaspora-joden heeft in Israël veel verontwaardiging opgeroepen. De burgemeester van Jeruzalem, Ehoed Olmert, verwoordde de gevoelens als volgt: "Ze spugen de staat Israël in het gelaat." Hij heeft alle contacten met de Hervormingsbeweging verbroken.

Het gevoel verlaten te worden is nog eens vergroot door het besluit van een aantal buitenlandse luchtvaartmaatschappijen, Air France, Lufthansa en Alitalia, om hun vluchtschema's zo aan te passen dat de bemanning niet meer in Israël hoeft te overnachten.

In Israël is ook verontrust gereageerd op berichten uit Nederland waaruit blijkt dat ons land uit politieke overwegingen twijfelt om een belangrijke defensieorder in Israël te plaatsen. Israël is nadrukkelijk in de race om voor ruim 500 miljoen gulden aan antitankraketten aan Nederland te leveren. Met name D66 en Groenlinks vinden dat in de huidige situatie "ongepast".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 11 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.