De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 11 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Dierenbescherming zet
Koningin uit functie

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN HAAG - De Dierenbescherming heeft gebroken met koningin Beatrix. De vorstin die al jarenlang beschermvrouwe van de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren was, is door de vereniging uit deze functie ontheven.

Een kleine meerderheid (55 procent) stemde afgelopen zaterdag voor een motie van de afdeling Ede om te breken met de Koningin omdat op de kroondomeinen nog steeds de plezierjacht wordt beoefend.

Drijfjacht

Een meerderheid van de vergadering vindt dat dit én het feit dat leden van de koninklijke familie zelf deelnemen aan de drijfjacht, niet te verenigen is met de doelstellingen van de Dierenbescherming. Ruim eenderde van de leden was het hier niet mee eens.

De Rijksvoorlichtingsdienst noemt het besluit een "zaak van de Dierenbescherming" en geeft verder geen commentaar. De woordvoerder wist niet of een Nederlandse organisatie eerder heeft afgezien van een beschermvrouwe of heerschap van een lid van de koninklijke familie.

Tijdens de algemene ledenvergadering van december vorig jaar, wilde de afdeling Ede al een motie met dezelfde strekking indienen. De vergadering wilde deze niet in behandeling nemen omdat de motie te laat was ingediend. Bovendien was het bestuur bang dat een discussie rond de Koningin het pleidooi voor een verbod op de drijfjacht zou doorkruisen.

Volgens een woordvoerster had het bestuur van de Dierenbescherming nu van tevoren aangegeven zich naar de motie te zullen voegen omdat de discussie over de drijfjacht op dit moment minder speelt. In februari sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich uit tegen de drijfjacht op wilde zwijnen. Staatssecretaris Faber (Natuurbeheer) kondigde toen een wettelijk verbod op de drijfjacht aan.

Het aanstellen van een nieuwe beschermvrouwe of -heer van de Dierenbescherming is volgens de woordvoerster nog niet aan de orde.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 11 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.