Een meerderheid van de vergadering vindt dat dit én het feit dat leden van de koninklijke familie zelf deelnemen aan de drijfjacht, niet te verenigen is met de doelstellingen van de Dierenbescherming. Ruim eenderde van de leden was het hier niet mee eens.
De Rijksvoorlichtingsdienst noemt het besluit een "zaak van de Dierenbescherming" en geeft verder geen commentaar. De woordvoerder wist niet of een Nederlandse organisatie eerder heeft afgezien van een beschermvrouwe of heerschap van een lid van de koninklijke familie.
Tijdens de algemene ledenvergadering van december vorig jaar, wilde de afdeling Ede al een motie met dezelfde strekking indienen. De vergadering wilde deze niet in behandeling nemen omdat de motie te laat was ingediend. Bovendien was het bestuur bang dat een discussie rond de Koningin het pleidooi voor een verbod op de drijfjacht zou doorkruisen.
Volgens een woordvoerster had het bestuur van de Dierenbescherming nu van tevoren aangegeven zich naar de motie te zullen voegen omdat de discussie over de drijfjacht op dit moment minder speelt. In februari sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich uit tegen de drijfjacht op wilde zwijnen. Staatssecretaris Faber (Natuurbeheer) kondigde toen een wettelijk verbod op de drijfjacht aan.
Het aanstellen van een nieuwe beschermvrouwe of -heer van de Dierenbescherming is volgens de woordvoerster nog niet aan de orde.