Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 12 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Vitesse dolgelukkig met 13 miljoen van Benfica

door sieb oostindie

   
 

HOENDERLOO - Vitesse heeft gisteren dertien miljoen gulden ontvangen van Benfica. De Arnhemmers hadden oorspronkelijk 14,9 miljoen gulden tegoed van de Portugese club, die afgelopen zomer voor dat bedrag Pierre van Hooijdonk overnam. Voorzitter Jos Vaessen, die in Portugal opmerkelijk genoeg twee dagen lang met een financier van de vereniging uit Lissabon onderhandelde, toonde zich opgelucht. "Dit is een belangrijke stap. Om het volle bedrag te krijgen, hadden we misschien nog wel twee of drie jaar moeten wachten en/of moeilijke juridische procedures moeten doorvoeren. Liever negen vogels in de hand dan tien in de lucht."

Met het compromis ontvangt Vitesse ongeveer 85 procent van waar het recht op had, terwijl de club aanvankelijk ook onkosten en rentevergoeding vorderde. Omdat het een bankgarantie vergat te vragen, vingen de Arnhemmers steeds bot bij Benfica, dat in enorme financiële problemen verkeert. De Portugezen staan voor ongeveer 240 miljoen gulden in het krijt.

Door het akkoord ziet Vitesse af van elke andere vordering. Dat er nu dertien miljoen is binnengekomen, werd gisteren met enthousiasme ontvangen in het Gelredome. Juist nu men nergens meer op rekende en de financiële problemen zich opstapelden, kwam het bedrag als een geschenk uit de hemel. "Dit is een belangrijk resultaat om ook volgend seizoen voor een licentie van de KNVB in aanmerking te komen", zei Vaessen. Mogelijk dat ook trainer Koeman zich laat overhalen om in Arnhem te blijven. De trainer was toegezegd dat de club zou doorgroeien naar de top, terwijl Vitesse vorige maand bekendmaakte dat het de begroting aanzienlijk terug dient te brengen.

Vitesse schreef het positieve resultaat toe aan druk die KNVB en FIFA uitoefenden. Verder had de club al een faillissement aangevraagd voor Benfica. Tevens liet het via de UEFA beslag leggen op eventuele toekomstige inkomsten uit de Champions League en transfersommen van Benfica-spelers richting Spanje, Italië of Engeland.

Vitesse kwam dit jaar zelfs in de liquiditeitsproblemen door de opgebouwde schuldenlast van zo'n 70 miljoen. Het sloot door de uitblijvende gelden uit Portugal zelfs een extra lening af van tien miljoen. Na het aantrekken van een shirtsponsor (ATAG) voor de rest van het seizoen is het binnenhalen van de dertien miljoen het tweede succes in een week.

De leiding hoopt dat de positieve gang van zaken nu vertaald wordt met succes op het veld. Het seizoen is pas geslaagd, als Vitesse Europees voetbal afdwingt. Het kan daartoe vanavond tegen FC Twente een belangrijke stap doen. De leiding van de club heeft nu in ieder geval een goede voorzet afgeleverd, die de ploeg op het veld navolging moet geven.

Ruiterlijk geeft Ronald Koeman toe, dat hij soms minder zeker van zijn zaak is dan een halfjaar geleden. Het Vitesse van voor de winterstop is na de jaarwisseling immers nooit meer opgestaan. Niettemin hoopt en gelooft de trainer van de Arnhemmers dat vandaag tegen FC Twente een belangrijke slag kan worden geslagen. "Het gebeurt niet elk jaar voor zulke clubs, dat je één wedstrijd van de bekerfinale zit. Hoe eerder we ons voor Europees voetbal plaatsen, des te beter het is. Het scheelt ons in ieder geval tot het eind van het seizoen een hoop bloed, zweet en tranen, als het nu al lukt."

De trainer zit er zelf, op het trainingskamp in Hoenderloo, nog zelfverzekerd bij. Die indruk wekt zijn elftal allang niet meer. Vitesse presteert daarvoor de afgelopen drie maanden veel te wisselvallig. Bovendien heeft het in de geschiedenis de nare eigenschap opgebouwd om op beslissende momenten af te haken. "Het meeste is van voor mijn tijd. Onder mijn hoede misten we vorig seizoen tegen Fortuna Sittard in de laatste wedstrijd het ticket om Champions League-voetbal. Door de uitschakeling door Roda JC in de halve finale weten we inmiddels ook wat voor teleurstelling dat kan opleveren. Maar het gaat me te ver om te zeggen dat dit elftal op de cruciale momenten niet thuis geeft."




 


do 12 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.