Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 12 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Timmer volgt gevoel
   
 

LOS ANGELES - Eind deze maand begint ook Marianne Timmer gewoon aan de zomertraining voor het nieuwe seizoen. Alsof er niets gebeurd is. Zonder ploeg om zich heen, maar wel geruggesteund door de wetenschap dat ze de juiste beslissing heeft genomen. De tweevoudig olympisch kampioene van Nagano brak dinsdag definitief met de commerciële schaatsploeg van DSB.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x351, 20kb)
Marianne Timmer keert coach Leen Pfromer de rug toe. (Foto: ANP)
'De verkering' met coach Leen Pfrommer was al enige tijd uit. "Hoe kan ik nog samenwerken met een coach die mij onderhandelbaar noemt? Dat werkt niet. Ik verdiende bij DSB een goed salaris, maar medailles kan je niet kopen. Ik kies voor de sport."

Marianne Timmer, momenteel op vakantie in het westen van de Verenigde Staten, ontbrak gistermiddag op de belegde persconferentie van DSB in Wognum, waar Leen Pfrommer, Ids Postma en Jan Bos opmerkelijk eensgezind hun plannen voor het komende schaatsseizoen ontvouwden. Timmer maakt niet langer deel uit van de ploeg die afgelopen seizoen over de gehele linie zo zwaar teleurstelde. Ondanks een doorlopend contract is ze vrij om te gaan en staan waar ze wilt. Een afkoopsom wordt niet verlangd. De scheiding tussen beide partijen werd dinsdag definitief uitgesproken. In een e-mail van Hans van Goor, directeur sportzaken bij 'Dirk Scheringa Beheer', kon Timmer lezen dat DSB had besloten verder te gaan met Leen Pfrommer. Optie drie, zoals het werd genoemd. "Ik heb vervolgens telefonisch aangegeven daarmee niet akkoord te gaan. Dit was niet de afspraak. Toen ik tekende bij DSB werd me het beste van het beste beloofd, verder gaan met een Pfrommer is voor mij duidelijk niet het beste."

Achteraf noemt Timmer, die met een andere coach (Wopke de Vegt) wel graag verder was gegaan bij DSB, het een 'inschattingsfout' dat ze vorig seizoen met de gepensioneerde militair in zee is gegaan. Natuurlijk, hij was niet de eerste keus voor het trainersschap bij DSB. Belangrijke gegadigden als Gerard Kemkers en Peter Mueller hadden eerder bedankt. "Toen men met Leen op de proppen kwam, ben ik te mild geweest. Ik dacht: ik red me wel. Dat is een beetje naïef van mezelf geweest", aldus Timmer. Aan het eind van het seizoen barstte dan ook de bom. Tussen haar en Pfrommer, maar ook tussen Pfrommer en Jan Bos. In de ogen van beide rijders stond de 65-jarige coach te weinig open voor hun ideeën, Bos voegde daar nog aan toe dat de voorgeschreven trainingsschema's verouderd waren. Pfrommer liet op zijn beurt herhaaldelijk weten onder geen beding met Timmer verder te willen. Hij verweet haar zijn programma's niet te volgen. "Het vertrouwen is weg", zo stelde Pfrommer. Opvallend genoeg kwam hij daar gisteren ineens op terug. Als DSB het wilde, had hij best verder gewild met Timmer, verkondigde Pfrommer, die na het seizoen echter geen enkele maal meer contact had met zijn kopvrouw.

Timmer: "Nu lijk ik weer de slechterik. Ik ben weer eens de enige die niet verder kan met Pfrommer. Maar ik doe gewoon waar ik in geloof. Pfrommer heeft zelf aangegeven dat hij niet meer verder met me wil. Dan houdt het op. Proberen heeft geen zin. Dan krijg je alleen maar gewurg, en dat leidt tot niets. Ik kan ook niet zomaar gaan doen alsof er niets aan de hand is."

Een type van compromissen is Marianne Timmer nooit geweest. Ze kiest haar eigen weg, de daaraan verbonden risico's neemt ze op de koop toe. De 26-jarige Sappemeerse hoopt nu op de vorming van een nieuwe ploeg, maar voorlopig staat ze nog met lege handen. "Begin mei start ik sowieso met mijn programma. In mijn eentje, ja. Ik heb afgelopen seizoen een beetje kunnen sparen, dus ik heb nog wel wat zakcentjes achter de hand", aldus Timmer. Ze heeft met Wopke de Vegt de afspraak gemaakt dat hij haar zal begeleiden. Het liefst bewandelt ze ook met De Vegt als coach het olympische traject dat over tien maanden in Salt Lake City moet leiden tot nieuw olympisch succes. "Wopke is iemand die wel openstaat voor nieuwe ideeën en die bereid is te overleggen. Wat dat betreft is hij minder autoritair dan Leen Pfrommer. Ik ben niet iemand die altijd braaf in de pas loopt en blindelings bevelen opvolgt. Ik geloof er niet in dat een iemand alles weet."

Voor het tot de breuk met DSB kwam, had Timmer voor zichzelf al wat ideeën voor komend seizoen op papier gezet om zodoende een herhaling van afgelopen jaar te voorkomen. Die ideeën worden in principe gewoon uitgevoerd, benadrukt Timmer. Al blijft ze uiteindelijk toch afhankelijk van een bedrijf dat bereid is in 'de koningin van Nagano' te investeren. "Het zou mooi zijn als voor 1 mei een paar bedrijven zich zouden melden. Ik denk dat het voor een sponsor ook wel een mooi moment is om erin te duiken. Het is namelijk wel een olympisch seizoen dat voor de deur staat."

Over de invulling van de ploeg heeft ze al nagedacht. Naast een coach, een fysiotherapeut en een krachttrainer heeft ze haar zinnen gezet op twee sparring-partners. Namen heeft ze daarbij ook in gedachten. "Ik hoop op een mooie, stabiele ploeg. Ik weet zeker dat ik nog de allerbeste kan zijn. Afgelopen seizoen ontbeerde ik, maar ook de anderen in de ploeg, de benodigde basissnelheid. De felheid was er niet. Als die terug is, zit ik er gewoon weer bij. Let maar op."




 


do 12 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.