Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 12 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  PSV staat sterk in de schoenen met Ruud van Nistelrooy
   
 

HEERENVEEN - De topper tegen Ajax was al een voorbode. In deze fase van de competitie, als de prijzen verdeeld gaan worden, telt alleen het resultaat. Erik Gerets schaamt zich er niet voor. Op sobere wijze werd van Ajax gewonnen en op identieke wijze drong PSV gisteravond ook door tot de eindstrijd van het nationale bekertoernooi. Niet spectaculair, wel uitermate effectief. Heerenveen begon pas veel te laat te voetballen en verspeelde de laatste reële kans op Europees voetbal. De grote, vriendelijke beul was een oude bekende in Friesland: Ruud van Nistelrooy. Hij had met twee schitterende treffers het grootste aandeel in de 3-1 zege.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (164x94, 5kb)
Zojuist heeft Ruud van Nistelrooy het eerste doelpunt gescoord tegen Heerenveen.
Daardoor heeft PSV de dubbel nadrukkelijk op de korrel. Bovendien bewezen de Eindhovenaren Vitesse en FC Twente een goede dienst. De winnaar van de andere halve finale weet zich vanavond in ieder geval verzekerd van Europees voetbal, omdat PSV in de Champions League zal uitkomen.

In de laatste acht jaar heeft Heerenveen een aardige reputatie opgebouwd als het gaat om bekervoetbal. Twee keer de finale, drie keer de halve finale. Onlangs, in de kwartfinale, sneuvelde Feyenoord nog in het Abe Lenstra-stadion na een explosieve thriller (4-3) die een uitzondering genoemd mag worden in het verder kleurloze toernooi. Heerenveen had op tijd een stijgende lijn te pakken. De Europese depressie was verwerkt en de veertiende plaats, het dieptepunt dit seizoen, verleden tijd dank zij een succesreeks van tien wedstrijden zonder nederlaag. Inmiddels staan de Friezen negende in de eredivisie. Volgens Foppe de Haan is een regulier ticket voor Europees voetbal alleen nog via een klein wonder haalbaar (negen punten achterstand op Vitesse en een duel minder gespeeld), vandaar dat de bekerfinale de laatste optie was om het seizoen te redden.

Die noodzaak sprak vooral in de eerste helft niet uit het spel. Weliswaar viel de PSV- defensie in de eerste vier minuten op door drie momenten van onachtzaamheid Marcus Allbäck en Anthony Lurling straften het niet af maar dat was voor Heerenveen geen teken om met meer mensen voor de bal te gaan voetballen. Misschien zat de nederlaag in november (1-4, vier goals Kezman) nog erg hoog in de hersenpan. Beide wedstrijden zijn echter niet meer met elkaar te vergelijken, vooral omdat er bij PSV veel veranderd is. Niet Mateja Kezman, maar Ruud van Nistelrooy is nu de diepe spits. En zoals verwacht kreeg Kezman als 'valse spits' de voorkeur boven John de Jong. Als iedereen in Eindhoven namelijk roept dat Van Nistelrooy en Kezman de tijd nodig hebben om aan elkaar te wennen, zullen ze ook wel moeten spelen.

Kezman speelde opnieuw een matige wedstrijd en Van Nistelrooy kwam lange tijd slechts sporadisch los van Arjan Ebbinge, een beperkte voetballer maar wel iemand die je met mandekking kan opzadelen. Sinds zijn rentree is de onbetwiste vedette van PSV niet anders gewend, maar hij gaat zienderogen vooruit. Hoe vast hij ook zat, Van Nistelrooy onderscheidde zich voor rust met twee prachtige momenten. Eerst kwam hij iets over de middenlijn via een technisch hoogstandje los van zijn tegenstander en liet er gelijk een gewaagd schot van veertig meter op volgen. Hans Vonk, die ver voor zijn doel stond, zag de bal redelijk ver naast gaan.

Van Nistelrooy werd hard uitgelachen door het publiek, dat zich opmerkelijk hatelijk toonde jegens de man die in Friesland toch hele mooie dingen heeft laten zien. De 'zondebok' reageerde op de best denkbare manier. Een doelpunt in deze wedstrijd leek nog een utopie, tot de bal uit een vrije trap van Mark van Bommel via rechtsback Ernest Faber bij Van Nistelrooy belandde. Droog en hard schoot hij, slim positie gekozen op de rand van 'de zestien', PSV twee minuten voor rust op voorsprong.

De voorzichtigheid kon vergeten worden. Heerenveen moest wel iets forceren, maar kreeg al vrij snel in de tweede helft nog een doelpunt om de oren. Dennis Rommedahl, koning van de assist in Eindhoven, bediende na een dodelijk simpele aanval Adil Ramzi bij de tweede paal: 0-2. Het tweede grote succes voor de opgebloeide Marokkaan binnen vier dagen. Zijn winnende treffer in Amsterdam was ook in zijn geboorteland niet onopgemerkt gebleven. Voor het eerst in de geschiedenis werd een wedstrijd van PSV rechtstreeks uitgezonden in Marokko.

In feite was de goal van Ramzi goed voor de wedstrijd. De voor het Nederlandse voetbal typerende openheid was terug. Het werd leuker. Heerenveen gooide eindelijk de trossen los, was een paar keer dicht bij succes en kwam acht minuten voor tijd even terug door een droge knal van Lurling, die in de eerste helft veel te weinig had laten zien. De opvolger van Van Nistelrooy ook Lurling brak door in Den Bosch en vertrok naar Friesland was in een lichte roes net op tijd terug bij de middenlijn om Van Nistelrooy op genadeloze wijze de korte opleving weer de kop in te zien drukken. Beter kon het verschil in professionaliteit niet worden uitgedrukt door de kampioen in wording.

Van Nistelrooy miste zelfs nog een opgelegde kans op 1-4. Hij toonde zijn (veer)kracht in een run van veertig meter, liet Vonk grabbelen, maar was Alex Radomski even vergeten. De kans smoorde in schoonheid. Hartelijk moest het gefrustreerde publiek er weer om lachen. Duizenden boeren met kiespijn. Want uiteindelijk lachte er maar één man gisteravond het hardst. De man van 65 miljoen.

Heerenveen - PSV 1-3 (0-1).43. Van Nistelrooy 0-1, 54. Ramzi 0-2, 82. Lurling 1-2, 83. Van Nistelrooy 1-3. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 14.000. Gele kaart: Klompe, De Nooijer (Heerenveen), Ramzi (PSV).




 


do 12 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.