Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 12 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Boogerd grijpt macht in Baskenland

Van onze Telesportredactie

   
 

ARRAIA - Michael Boogerd heeft zonder tijdsverschil, maar op basis van zijn puntentotaal de macht gegrepen in de Ronde van het Baskenland, een etappewedstrijd van de buitencategorie. De Hagenaar eindigde gisteren als derde in een lastige bergrit, maar dankzij een eerdere derde en vijfde plaats kon hij de leiderstrui van Igor Asterlao overnemen. Davide Rebellin, eerder eindwinnaar van de Tirreno-Adriatico, won zijn tweede rit in het Baskenland.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Michael Boogerd (Foto: Cor Vos)
De aanvallers kozen gisterochtend in hondenweer al vroeg het hazenpad. Na vijf kilometer ontstond er een kopgroep van zestien renners, waarbij Maarten den Bakker en Geert Verheyen de Rabobank goed vertegenwoordigden. Het peloton kwam aan de voet van de eerste beklimming terug. Vlak voor de top van de col Urkiola koos Pavel Tonkov de aanval. Hij kreeg Galdeano, Arrieta en Cabello mee. Deze groep bleef lang vooruit in het heuvelachtige Baskische landschap. Uiteindelijk was het Cabello die het langst stand hield en pas negen kilometer voor de streep werd achterhaald.

In de straten van Arraia sprintte een eerste peloton van circa zestig renners om de ritzege. Marc Lotz en Geert Verheyen brachten Boogerd in stelling, maar de succesvolle Rabo-kopman kwam iets te vroeg op kop. Vanaf driehonderd meter moest hij al aanzetten, waardoor Rebellin nog uit zijn wiel kon komen.

Voorlopig wil men bij de Rabobank geen voorschot nemen op de eindzege. "Dat gaat nog heel moeilijk worden", aldus ploegleider Adri van Houwelingen. "Er staan nog veertien renners in dezelfde tijd als Boogerd. De ronde wordt vrijdagmiddag met een tijdrit van 10,2 kilometer afgesloten. Een goede tijdrijder als Abraham Olano heeft ook nog geen verlies aan zijn broek, dus als wij nu de wedstrijd gaan controleren brengen we hem in een zetel naar de eindzege."

Van Houwelingen hoopt vandaag met kopman Boogerd nog eens toe te slaan. "Op drie kilometer van de streep ligt de top van andermaal een col van de eerste categorie. Misschien kunnen we daar nog tijdsverschillen realiseren. Het is in ieder geval prachtig om te zien, dat we weer meespelen om de eindzege. Na de Ronde van Mallorca, de Ruta del Sol, de Catalaanse Week en de Ronde van Valencia is dit de vijfde etappewedstrijd in Spanje waar we dit seizoen de leiderstrui in de ploeg hebben."

Frank Vandenbroucke staakte gisteren de strijd. Zoals verwacht gaf de Belg na ongeveer honderd kilometer op. Hij wilde zich niet forceren in zijn eerste wedstrijd van het seizoen.

Derde etappe, Mungia - Araia:1. Rebellin (Ita) 162 km in 4.00.04, 2. David Etxebarria (Spa), 3. Boogerd (Ned), 6. Lotz (Ned).Algemeen klassement:1. Boogerd 11.51.31, 2. Astarloa, 3. Rebellin.

Circuit de la Sarthe: Tweede etappe, Evron - Tiercé:1. Kirsipuu (Est) 192,1 km in 4.33.46, 2. Radochla (Dui), 3. McGee (Aus).Algemeen klassement:1. Brochard (Fra) 9.54.53, 2. Morin (Fra) op 0.13, 3. Bouyer (Fra) 0.14.




 


do 12 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.