Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 12 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vrijspraak voor drie clickfondsverdachten

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Drie voormalige werknemers van het effectenhuis NIB Strating zijn gisteren door de Amsterdamse rechtbank vrijgesproken. Zij werden in de omvangrijke, zogeheten 'clickfondszaak' onder meer verdacht van vervalsing en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Volgens de rechtbank was er van vervalsingen geen sprake, waardoor ook de grond onder de door justitie beweerde criminele organisatie wegvalt. Het openbaar ministerie overweegt sterk om in hoger beroep te gaan, aangezien enkele lopende strafzaken in het clickfondsdossier in gevaar dreigen te komen door dit vonnis.

Het OM beschuldigde het drietal onder meer van vervalsing van bancaire overeenkomsten met de Kas-Associatie. Gezien hun gezamenlijke pogingen om op die manier de belasting te ontduiken vormden de drie bovendien een criminele organisatie. Ook daarvoor werden zij vervolgd. Tegen de drie had het OM celstraffen tot maximaal tien maanden geëist en geldboetes tot een ton.

"Wij zijn hier niet blij mee", zo drukte persofficier J. van Luijn zich eufemistisch uit na afloop van de zitting waarbij de vrijspraak bekend werd gemaakt. Van Luijn had overduidelijk de pest in, aangezien de rechtbank volgens haar totaal voorbij is gegaan aan de bedoeling van de drie verdachten om met de overeenkomsten die zij hadden opgesteld hun ware bedoelingen, namelijk belastingontduiking, te maskeren. Het gaat daarbij om overeenkomsten tussen een Zwitsers bedrijf, de Kas-Associatie en verdachten. Het banktegoed van verdachten stond bij de Kas-Associatie op naam van het Zwitserse bedrijf MFS, terwijl het in feite hun eigen geld (en effecten) betrof. "De Kas-Associatie is op die manier beentje gelicht, aangezien de voorstelling van de verdachten op papier niet overeenkomt met de feitelijke werkelijkheid. Valsheid dus", aldus Van Luijn.

Volgens haar is het goed mogelijk dat het OM enkele aanstaande strafzaken tegen verdachten in de clickfondszaak gaat uitstellen in afwachting van een uitspraak in hoger beroep. Volgens het OM bestaat anders het gevaar dat het ten laste gelegde in die strafzaken door deze rechters eveneens van tafel wordt geveegd. "We hebben geen zin om met open ogen in een verloren zaak te stappen", zei van Luijn.

Aan de huidige vrijspraak van de drie verdachten ging een uitgebreid juridisch steekspel vooraf. Diverse verzoeken om Zwitserse getuigen te horen over mogelijke misstappen van het OM bij het doen van een rechtshulpverzoek aan dat land, werden stelselmatig afgewezen. Ook de herhaalde pogingen van de advocaten om de rechtbank te wraken wegens vooringenomenheid van de rechters mislukten stuk voor stuk.

Voor verdachten is dit laatste achteraf bezien misschien maar beter ook, want juist deze rechters kwamen tot het oordeel dat de voormalige directeur Dick du C. van het effectenhuis Strating en zijn twee medewerkers Nico A. en Dirk V. nu vrijuit gaan.

Van de drie ex-verdachten was alleen Nico A. in de rechtszaal aanwezig om het vonnis uit de eerste hand te vernemen. Direct nadat duidelijk werd dat hij was vrijgesproken, sloot hij zijn echtgenote, die hem net als bij alle eerdere zittingen vergezelde, huilend in de armen. Met betraande ogen vertelde hij even later aan de verzamelde pers dat hij ondanks zijn vrijspraak de afgelopen drie jaar ervaren heeft als een bestraffing.

"Het was een martelgang. Mijn straf zit in die drie jaar. Desondanks ben ik in de tussentijd ook een stuk wijzer geworden. Ik weet inmiddels wat het is om de steun van je vrouw en kinderen te hebben, of om er achter te komen wat je échte vrienden zijn. En als ik nu een gulden in mijn hand houd, dan weet ik wat de waarde daarvan is. Want het valt niet mee om op je zestigste ontslagen te worden en vervolgens zonder werk te zitten."

Wel zegt hij spijt te hebben van zijn belastingontduiking, waardoor de zaak tegen de Strating-medewerkers in feite aan het rollen is gegaan. "Daar ben ik weliswaar niet voor aangeklaagd, maar als ik het over mocht doen zou ik er nooit aan beginnen. Zoiets zit helemaal niet in mijn aard", aldus Nico A., om even later in een mobiele telefoon die hem wordt aangereikt te roepen: "Het is top. Top is het!" Het is zijn voormalige baas Adri S., eveneens verdachte in de clickfondszaak, die belt om hem te feliciteren.




 


do 12 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.