Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 12 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Belgisch Tractebel samen met GTI verder Europa in

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het Belgische energiebedrijf Tractebel neemt het Nederlandse installatiebedrijf GTI over. Beide bedrijven verstevigen hiermee hun marktaandeel in de Benelux flink en zien de krachtenbundeling als een springplank naar vooral Noord- en Centraal Europa.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (375x512, 37kb)
Belgen nemen installatiebedrijf GTI 'vriendschappelijk' over.
Beide bedrijven verwachten weinig kostenvoordelen, maar voorzien wel een betere aanpak van het tekort aan technisch personeel. Tevens moet het binnenhalen van meer lange termijn-contracten de verwachte economische teruggang opvangen. Tractebel (onderdeel van de Franse energiegigant Suez Lyonnaise des Eaux) lijft GTI in bij zijn dochter Fabricom Groep, die gespecialiseerd is in technische installaties, onderhoud en beheer.

Tractebel biedt EUR37 per aandeel. Bestuursvoorzitter Philippe Casier benadrukte gisteren dat het om "een vriendschappelijk bod" gaat. Hij zei dit niet voor niets. Immers in 1992 ketste een overname af. GTI zag de toenadering toen als vijandig en verzette zich hevig.

Sindsdien hebben beide bedrijven regelmatig contact gehouden en zijn naar eigen zeggen onder invloed van een veranderende markt verder naar elkaar toe gegroeid. "De klanten consolideren en internationaliseren en verlangen dus dat hun technische dienstverlener meegroeit", aldus GTI-bestuursvoorzitter Jan Westerhoud.

Analisten vinden dat Westerhoud en zijn medebestuurders toch iets té vriendelijk zijn geweest. Als de aandeelhouders volgende maand met het bod instemmen, halen de Belgen GTI voor een koopje in huis. Fabricom betaalt in totaal EUR330 miljoen voor GTI.

"De commissarissen vinden het een prima bod", verdedigde Westerhoud zich. Hij schatte dat hij de steun heeft van 50 tot 60% van alle aandeelhouders. Om GTI van de Amsterdamse effectenbeurs te halen, zoals Tractebel wil, is instemming nodig van minimaal 90% van alle aandeelhouders.

Feit is dat de Belgen 'aan de haal gaan' met de goed gevulde kas van GTI. Het gaat hierbij om EUR80 miljoen aan liquide middelen. GTI bezit verder EUR16 miljoen aan effecten. Omgerekend betaalt Tractebel niet meer dan EUR243 miljoen: ongeveer EUR24 per aandeel. De slotkoers van het aandeel GTI lag dinsdag, de dag voor de bekendmaking van de overname, op EUR25,80. Het aandeel sloot gisteren op EUR37,30, een sprong van maar liefst 45%.

GTI draaide met ongeveer 10.000 medewerkers vorig jaar een omzet van ruim EUR0,9 miljard. Het bedrijf is marktleider in Nederland en heeft ook een sterke positie op de Belgische markt. De samenvoeging met Fabricom Groep, levert een jaaromzet van EUR2,3 miljard in 2001 in de Benelux. Inclusief de Franse markt komt de omzet daarmee voor dit jaar uit op EUR5,6 miljard.

Beide bedrijven handhaven hun namen. "Dat is onze goodwill, die gooi je niet zomaar weg", aldus Casier, "al moeten we nog wel eens goed nadenken hoe we ons gaan presenteren. Als gedecentraliseerde aanbieder van multiservice diensten of als grote internationale speler." Zowel Casier als Westerhoud gaven de garantie dat er geen gedwongen ontslagen vallen of banen verdwijnen.

Casier wilde niet reageren op de vraag of de samenwerking iets te maken heeft de met liberalisering van de Europese energiemarkt. Stroombedrijven zoeken steeds vaker aansluiting bij installateurs die bij bedrijven, industrie en huishoudens binnenkomen. Westerhoud was duidelijker: "Wij gaan niet direct stroom inkopen en verkopen. Maar als wij een installatie ontwikkelen voor een grote klant kunnen wij ook gewoon de stroom inkopen".




 


do 12 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.