Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 12 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Geruchten rond KPN
   
 

AMSTERDAM - Het rentebesluit van de ECB, een verdere Amerikaanse tegenvaller van Motorola, GTI naar de zuiderburen en CSM die in Italië koopt: saai was het gisteren bepaald niet op de Amsterdamse beurs. De AEX-index wist de dag bovendien nog met winst af te sluiten. De beursgraadmeter sloot 1,1% hoger op 576,49 punten.

Met dat resultaat was het Damrak koploper in Europa. De beurzen in Frankfurt (+0,5%), Parijs (+0,6%) en Londen (-0,3%) sloten beduidend minder enthousiast, al vielen ook die resultaten eigenlijk bijzonder mee.

Want ga maar na: het positieve sentiment was uit Amerika komen overwaaien, vooruitlopend op de cijfers van Motorola, dinsdag nabeurs. En die vielen niet alleen tegen, de vooruitzichten voor het tweede kwartaal van het concern waren evenmin rooskleurig.

Gistermiddag kwam daar nog eens het rentebesluit van de ECB overheen. Bankpresident Duisenberg besloot de tarieven onveranderd te laten op 4,75%, waar op een verlaging van een half procent was gerekend. Kortom: alle ingrediënten voor een miserabel beursdagje waren er.

De markten waren evenwel niet onder de indruk. Europa ging de handelsdag weliswaar voorzichtig van start, maar toen duidelijk werd dat Wall Street geen knikkende knieën had, kwam de wind in de rug. Veel beleggers gaan er kennelijk vanuit dat dit het ideale moment is om in te stappen, al blijft men selectief.

Onder de hoofdfondsen was dat duidelijk terug te zien. Niet sectoren, maar individuele fondsen maakten een sprong vooruit. Zoals Philips (+8,7% op EUR33,55) en ASML (+8,2%). Philips komt volgende week dinsdag met de eerste kwartaalcijfers, waarvoor al een winstwaarschuwing is gegeven; ASML lijkt dichtbij de afronding van de overname van Silicon Valley.

Sectorgenoten UPC (-1,8% op EUR5,60) en Getronics (-0,4% op EUR5,27) waren niet op het feestje uitgenodigd. Het vertrouwen van beleggers in deze fondsen lijkt nog ver te zoeken.

De handelshuizen bliezen wel weer een partijtje mee. Buhrmann won 3% op EUR29,88 en Hagemeyer klom bij een goede omzet 3,2% op EUR25,75. Voor laatstgenoemd bedrijf kon dat als een technisch herstel worden gezien het Naardense bedrijf maakt ondanks de ambitieuze plannen van topman Rob Ter Haar nog weinig indruk op de beurs.

Achter de opmars van de kantoorleverancier ging wel een verhaal schuil: Buhrmann heeft eindelijk de goedkeuring van Brussel op zak voor de overname van Samas' kantoorartikelentak, al moest het concern daarvoor wel diep buigen. Een Nederlands dochterbedrijf moet worden verkocht, hetgeen naast EUR60 miljoen omzet ook EUR4 miljoen aan synergievoordelen kost. Buhrmann-topman Frans Koffrie verwacht evenwel dat het netto-effect slechts gering negatief of zelfs positief zal zijn.

Verder viel de koersbeweging bij KPN op. Het telecomfonds had geen enkele last van het nieuws dat kredietbeoordelaar Moody's de kredietwaardigheid van KPN en vier andere branchegenoten dreigt te verlagen. Alleen als het vijftal de schulden rap terugdringt, kunnen zij de downgrading voorkomen, aldus het ratingbureau.

KPN sloot toch 2,4% hoger op EUR12,60, bij een ruime omzet van 28,6 miljoen aandelen (dubbelgeteld). Op de beurs wist men te melden dat bij KPN voor vandaag alle stafvergaderingen zijn afgezegd. Dit in verband met een 'belangrijk bericht'. Een woordvoerder van het telecomconcern wees het gerucht naar het rijk der fabelen. "Absoluut niet waar. Als het zo zou zijn dan zou ik het zeker weten."

Stijgt de koers van KPN dan duiken met de regelmaat van de klok geruchten op over een mogelijke samenwerking of zelfs overname. Zo'n deal zou volgens beurskringen nog steeds kunnen met het Spaanse Telefónica. Daarmee ketsten eerder op het laatste moment gesprekken af. KPN-topman Paul Smits verzekerde onlangs dat hij regelmatig met Telefónica rond de tafel zit. "Maar dat doen we in de telecomwereld met velen", voegde hij er aan toe.

Mocht er inderdaad een belangrijke deal op komst zijn dan zou dit ook een ander licht werpen op de onhandige aandelentransactie, die Smits de afgelopen maand deed. Je koopt immers geen aandelen 'uit blijk van vertrouwen in de eigen onderneming' om ze amper een week later weer doodleuk van de hand te doen.

KPN kon gisteren nog wel melden dat met verschillende banken leningen zijn afgesloten ter waarde van EUR2,5 miljard. Daarvan is EUR1,5 miljard voor de herfinanciering van de overname van het Duitse E-Plus. De rest wordt gebruikt voor de uitbreiding van het mobiele netwerk van dit bedrijf.

Een sprongetje naar de lokale markt vestigt de aandacht direct op GTI. Het installatiebedrijf is de volgende in rij die, via een vriendelijk bod, van de beurs verdwijnt. De koers maakte een reuzensprong van 45% op EUR37,40, dat is zelfs iets meer dan het bod van het Belgische Tractebel. Beleggers rekenen er kennelijk op dat er meer in het vat zit.

Het nieuws rond GTI deed ook een aantal andere smallcaps opvallend in beweging komen. Zo mochten oud-fusiepartners Internatio-Müller en Stork beiden ook deels actief in de installatiemarkt zich verheugen in een grote belangstelling. Het aandeel Stork klom 3,6% op EUR13,05 bij een omzet die drie keer hoger lag dan gemiddeld. Internatio deed het nog beter en won bij een zeer forse omzet EUR7,3% op EUR27,80. Het fonds maakte nabeurs bekend een koper te hebben gevonden voor de chemische distributietak.

Twee andere opmerkelijke movers waren Gamma Holding en Smit Internationale. Beide fondsen belandden zelfs in de dag toptien van stijgers met een koerswinst van respectievelijk 9,5% op EUR43,80 en 9,2% op EUR23,20. Waarom beleggers na het GTI-nieuws belangstelling toonden voor deze fondsen laat zich raden.

Paul Jansen



 


do 12 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.