AMSTERDAM - Buhrmann loopt een deel van het synergievoordeel op de overname van Samas' kantoorartikelendivisie mis. Dat is het gevolg van de noodgedwongen verkoop van een tak van dochter Corporate Express Nederland door het handelshuis. Alleen onder die voorwaarde wilde Brussel op korte termijn met de acquisitie instemmen.
|
FRANS KOFFRIE
... netto-effect gering ...
|
Volgens Buhrmann-bestuursvoorzitter Frans Koffrie gaat het om een bedrag van EUR4 miljoen op jaarbasis. De totale synergievoordelen van de Samas-koop waren eerder berekend op jaarlijks EUR17 miljoen vanaf 2004. De topman verwacht dat het netto-effect slechts "gering positief of negatief" zal uitvallen. Hij voert daarvoor een positief rente-effect op de desinvestering en de verwachte boekwinst aan.
Buhrmann meldde gisteren het groene licht van de Europese Commissie te hebben gekregen voor de koop van de Samas-divisie. De Amsterdammers hebben daarvoor wel diep moeten buigen. In ruil voor de snelle goedkeuring wordt de kantoorartikelen-divisie van de dochteronderneming uit Zwolle gedesinvesteerd. Daarmee voorkomt Buhrmann dat Brussel de overname nader onder de loep neemt wegens de vermeende machtspositie van de combinatie op de Nederlandse markt. Dat onderzoek zou vier maanden duren en de aankoop ernstig vertragen.
De te verkopen activiteit van Corporate Express Nederland heeft een omzet van EUR60 miljoen, circa 5% van de Europese omzet van Buhrmann (inclusief de Samas-divisie). Bij het bedrijfsdeel werken 300 mensen. De overige activiteiten van Corporate Express Nederland mag Buhrmann behouden. Het gaat om kantoor- en projectinrichting, document automatisering en DocVision.
De dochteronderneming wordt geofferd nadat een eerder Buhrmann-voorstel om een deel van de te kopen Samas-activiteit direct door te verkopen op weerstand was gestuit. Brussel vond die geste niet afdoende en Samas-baas Hans de Mos sprak over dat plan zijn veto uit. Hij weigerde onder die voorwaarde te verkopen.
Buhrmann krijgt nu van de commissie twaalf maanden om een koper te vinden voor de dochter. "Gezien de Europese consolidatie zal er voor dit soort bedrijven wel belangstelling zijn", aldus een woordvoerder, die een buitenlandse koper als meest waarschijnlijke optie ziet.
In dat verband zouden vooral de Franse concurrenten Lyreco en Guilbert op het vinkentouw zitten. Zij zijn eerder, naast Ahrend, als grootste klagers in Brussel genoemd over de combinatie Buhrmann-Samas. "Er woedde een informatie-oorlog", zegt de Buhrmann-woordvoerder. "Er werden speciaal bureau's en advocatenteams op gezet."
Buhrmann kocht de Samas-divisie eind december voor EUR320 miljoen, waarmee de kantooroorlog tussen genoemde twee en voormalig Samas-partner Ahrend werd beslecht. Met de aankoop voegt Buhrmann EUR350 miljoen aan omzet toe. De totale omzet van Buhrmann in Europa bedraagt (inclusief aankoop en desinvestering) ruim EUR1,3 miljard.