's-Hertogenbosch - Een recessie wil kredietverzekeraar Euler het niet noemen, maar de sterke toename van het aantal wanbetalende bedrijven wijst erop dat er economisch zwaar weer op komst is. De verzekeraar kreeg het eerste kwartaal van dit jaar in Nederland maar liefst 60% meer incassomeldingen. "Dat hebben we nog nooit gezien"," aldus algemeen directeur Euler Nederland, Louis Hofmeijer. "Dit gaat resulteren in meer faillissementen."
|
Louis Hofmeijer (rechts) en Peter Swagemakers
|
Namen van wanbetalers wil Hofmeijer liever niet noemen. Dat zou een ongewenste neerwaartse spiraal van afnemend vertrouwen veroorzaken. Het gaat in ieder geval alleen in Nederland al om honderden bedrijven die moeite hebben hun rekeningen te betalen. De boodschap die de internationale kredietverzekeraar (de grootste ter wereld) vooral wil geven is dat bedrijven kritischer naar klanten moeten kijken aan wie ze op krediet leveren.
Hofmeijer: "In alle landen waar we zitten, is het aantal incassomeldingen aanzienlijk toegenomen." Zo kijkt de verzekeraar in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië aan tegen 25 tot 50% meer meldingen.
Commercieel directeur Peter Swagemakers stelt dat de wanbetalers in eerste instantie veelal jonge bedrijven zijn. Die zijn in de afgelopen goede jaren flink gegroeid en krijgen nu bij de afzwakkende economische groei te maken met de eerste tegenwind. De wanbetalers zijn vooral in de vlees-industrie en de ict-branche te vinden. De eerste vanwege de mkz-crisis? Swagemakers: "Nee, dit speelde al voor mkz en bse. Oorzaak zijn de structureel lagere winstmarges in die sector. Er hoeft dan maar iets te gebeuren en het gaat mis." Ook afnemers in de ict-branche, met name computerbedrijven, kampen met dalende marges en komen daardoor in liquiditeitsproblemen.
De informatie die dagelijks op het Bossche hoofdkantoor van Euler Nederland binnendruppelt geeft de kredietverzekeraar een unieke blik op de economische ontwikkeling. Hofmeijer: "We zitten helemaal vooraan en hebben daarmee een soort early-warning-indicator."
Euler Nederland, onderdeel van het Franse Euler (dochter van het Duitse Allianz) heeft in Nederland een marktaandeel van circa 20%. Ongeveer 1000 bedrijven in Nederland hebben hun omzet bij de verzekeraar verzekerd tegen wanbetalende debiteuren. Ze zijn verplicht om gevallen van betalingsachterstand en verstuurde incasso's in Den Bosch te melden.
De kredietverzekeraar heeft zo'n 350.000 Nederlandse bedrijven in het nationale databestand en houdt er daarvan zo'n 250.000 actief bij. Voor elk van de bedrijven die in het klantenbestand van een verzekerde zitten, wordt een kredietlimiet gegeven. Tot dat bedrag zal Euler uiteindelijk de schade (tot 90%) vergoeden als er niet wordt betaald.
Hofmeijer stelt dat de kredietverzekeraar de laatste jaren bedrijven anders is gaan screenen. Waar vroeger ratio's als rentabiliteit en solvabiliteit de toon aangaven, heeft de verzekeraar nu ook met zaken als verwachtingswaarde te maken. Euler laat het oordeel van de verzekerde meespelen. Swagemakers: "Die kent het betalingsgedrag van zijn klant natuurlijk het best. Die kennis willen we benutten. Vroeger nam de verzekeraar een beslissing over de kredietlimiet en de verzekerde moest het maar accepteren." De meegaandheid van de verzekeraar is echter niet onbeperkt. Swagemakers: "We moeten er wel zelf in geloven. Soms gaan we mee. Soms ook niet. Zeker niet als het om dotcom-bedrijven gaat."
Voor de export-industrie worden buitenlandse bedrijven ter plekke gemonitord door andere leden van de uitgebreide Euler-familie. In totaal gaat het wereldwijd om circa 40 miljoen bedrijven.
Swagemakers ziet grote risicoconcentraties in de globale economie. Zo houdt Euler momenteel een in moeilijkheden verkerende Singaporese papierproducent nauwlettend in de gaten. "Dat bedrijf is zo groot dat als het valt dit tot in alle uithoeken van de wereld te merken is, tot in Nederland." "Het gaat in totaal om $12 miljard aan crediteuren", vult Hofmeijer aan.