Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 12 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Pronk komt met nieuw plan voor klimaatakkoord
   
 

AMSTERDAM - De Nederlandse minister van Milieu, Jan Pronk, komt met nieuwe plannen om een internationaal klimaatakkoord te bereiken. De Verenigde Staten zorgden de afgelopen maand voor opwinding in de milieuminnende landen; president Bush verklaarde zich niet te willen houden aan het Kyoto-verdrag uit 1997 waarin de vermindering van de uitstoot van de hoeveelheid broeikasgassen werd geregeld.

Pronk zit in juli de VN Klimaatconferentie in Bonn voor. In de nieuwe voorstellen van Pronk mogen industrielanden hun bossen en landbouwgrond, de zogenoemde 'sinks', meetellen in de reductiepercentages van CO2-uitstoot. In het Kyoto-verdrag werd afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 verlaagd moest zijn ten opzichte van het niveau van 1990.

Over de manier hoe dit moest gebeuren kon tot nu toe geen overeenstemming worden bereikt. De Klimaatconferentie in Den Haag afgelopen november mislukte op de valreep. Het gebruik van de natuur om kooldioxide uit de lucht te nemen was toen een belangrijk twistpunt.

Pronk stelt in zijn nieuwe voorstellen voor dat landen de helft van hun reductiepercentage mogen halen uit sinks. Landen mogen volgens de nieuwe plannen ook door hen gefinancierde bosprojecten in het buitenland meetellen voor de eigen reductie van de CO2-uitstoot.

Pronk wil industrielanden vanaf 2005 jaarlijks 2,5 miljard gulden laten betalen voor het klimaatbeleid in ontwikkelingslanden. De bijdrage van het land hangt af van het aandeel in de mondiale CO2-uitstoot.

De VS nemen ongeveer een kwart van deze mondiale uitstoot voor hun rekening. Europa heeft al laten weten door te gaan met de reductie zoals afgesproken in het akkoord van Kyoto, ook als de VS niet meedoen.

De VS willen bossen onbeperkt mee kunnen tellen in de reductie van CO2, ook wil het land de vrijheid hebben desnoods de gehele reductie in het buitenland te kunnen afkopen.

De EU wil eigenlijk helemaal niets doen met sinks en vindt dat ieder land minstens de helft van de eigen reductie zelf moet bewerkstelligen. President Bush meent echter dat een dergelijke eigen reductie van broeikasgassen de economie schaadt. (ANP/Reuters)




 


do 12 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.