Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 12 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kabinet verklaart xtc-maffia oorlog

door onze redactie

   
 

AMSTERDAM - Het kabinet verklaart de oorlog aan de xtc-maffia die op grote schaal in Nederland xtc-pillen produceert en de drugs wereldwijd exporteert.

Politie, openbaar ministerie, douane en de Economische Controledienst krijgen in totaal jaarlijks ƒ45 miljoen extra om de xtc-bendes aan te pakken.

Op voorstel van minister Korthals (Justitie) neemt het kabinet vandaag een serie ingrijpende maatregelen waardoor Nederland op termijn de status van belangrijk xtc-land moet verliezen.

Prioriteit

De bestrijding van synthetische drugs krijgt de komende jaren van politie en justitie de hoogste prioriteit. Het gaat hierbij om de opsporing van xtc-bendes en snelle vervolging van de topcriminelen.

Het is vooral premier Kok een doorn in het oog dat hij in het buitenland vaak wordt aangesproken over de prominente rol van Nederland als xtc-producent. Na een aantal pijnlijke opmerkingen van ex-president Clinton hierover tegenover de minister-president worden nu in de Verenigde Staten een ambassaderaad en twee liaisonofficieren te werk gesteld om de xtc te bestrijden. Een van hen wordt gestationeerd in Miami, om ook de smokkelroutes in het Caraïbisch gebied in kaart te brengen.

VVD-bewindsman Korthals loodst vandaag zijn nota 'Samenspannen tegen xtc', waaraan lang is gewerkt, zo goed als zeker probleemloos door het kabinet. Diverse ministers zijn nauw betrokken bij het nieuwe offensief tegen xtc.

Hoofdrol

De aparte Unit Synthetische Drugs (USD), die in 1996 al werd opgericht om de xtc te bestrijden, krijgt er ƒ4,3 miljoen bij. Hoewel er sprake is van enige verschuiving van de xtc-productie naar landen in Midden- en Oost-Europa speelt Nederland nog steeds een hoofdrol.

De Economische Controledienst gaat alle 2400 bedrijven die zich bezighouden met chemicaliën op locatie controleren. De chemicaliën die kunnen worden gebruikt bij de productie van drugs vallen onder een vergunningensysteem, dat door de ECD, die hiervoor ƒ3,1 miljoen extra krijgt, scherp tegen het licht zal worden gehouden.

Ook de douane zal op korte termijn in een hogere versnelling gaan werken om xtc-smokkel aan te pakken. Met behulp van extra scanners en drugshonden zal de xtc-controle op de uitgaande stroom passagiers, vracht en pakketpost worden geïntensiveerd. Verder komen er meer marechaussees bij de grenzen, met name op luchthaven Schiphol, die zich concentreren op xtc.




 


do 12 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.