Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 12 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Referendum tegen autoloze dagen is van de baan

door onze redactie

   
 

AMSTERDAM - Het verzet tegen twee autoloze dagen in Amsterdam is gebroken. Het actiecomité dat met een referendum een uitspraak van de Amsterdammers uitlokte, gooit moedeloos de handdoek in de ring. Schuld daarvoor ligt volgens het comité bij de gemeente die de bevolking een verwarrende vraag voorlegt. De kiezers kunnen niet aangeven of ze één van de twee autoloze dagen dit jaar wél zien zitten, is het verwijt van J. Vahrmeijer, die het referendum wilde aanvragen.

Demonstratief verscheurde het comité gisteren ten overstaan van wethouder J. van der Aa een blanco handtekeningenlijst. Het actiecomité had al ruim voldoende steun voor het referendum verzameld.

"Met een vage vraagstelling vindt ons comité het onverantwoord een referendum te organiseren waarmee ƒ3 miljoen gemoeid is", zegt de actievoerder.

Verreweg de meeste Amsterdammers zien niets in twee autovrije dagen, dit jaar. De binnenstad gaat volgens het plan van de gemeente op zaterdag 22 september en op een nog te kiezen zondag op slot. "De mensen kunnen op deze manier niet kiezen uit één of twee dagen", luidt de klacht.

De tegenstanders van twee autoloze dagen ontdekten tijdens hun actie dat een ruime meerderheid van de bevolking zich wel kan vinden in één autoloze zondag. Vahrmeijer vindt de gang van zaken erg vervelend: "Al ons werk is voor niets geweest. Ik begrijp dat we de mensen nu in de kou laten staan."

Wethouder Van der Aa, verantwoordelijk voor het organiseren van een referendum heeft gezegd dat als de kwestie zich volgend jaar opnieuw voordoet, de vraagstelling anders moet.

• Om de deelnemers aan de actie niet te schofferen, verscheurde Coby Schoenmaker ten overstaan van wethouder Jaap van der Aa gisteren symbolisch één blanco handtekeningenlijst.




 


do 12 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.