Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 12 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Huisartsen klaar voor driedaagse staking

door onze redactie

   
 

AMSTERDAM - De actiepakketten voor de drie dagen durende landelijke huisartsenstaking liggen al klaar. Komende week worden advertenties geplaatst om het Nederlandse publiek te waarschuwen. Dat heeft het bestuur van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) laten weten.

De staking gaat door als het kabinet in de voorjaarsnota een 'teleurstellend bedrag' voor de huisartsen uittrekt. Volgens de LHV is op korte termijn minimaal 450 miljoen nodig voor de gestegen praktijkkosten en 500 miljoen voor een ophoging van het inkomen.

Naar verwachting wordt nog deze maand de voorjaarsnota gepresenteerd. Als onvoldoende geld wordt uitgetrokken volgt de staking in de week erna op woensdag, donderdag en vrijdag. Het gaat om een algehele staking. Er worden dan ook geen weekeinde- of waarneemdiensten gedraaid. Voor noodgevallen komt een vangnetconstructie.

Dat de zorg daadwerkelijk in gevaar is, blijkt onder meer uit de situatie in Heerhugowaard. Nieuwe inwoners van deze gemeente kunnen zich vanaf 1 mei namelijk niet meer inschrijven bij een huisarts omdat dan alle praktijken vol zitten.

De huisartsen in deze groeigemeente voorzien dat binnen enkele jaren duizenden mensen van huisartsenhulp verstoken zullen zijn. Advertenties om nieuwe dokters te werven hebben geen enkele sollicitatiebrief opgeleverd.

Volgens de zittende artsen is het tekort aan huisartsen het directe gevolg van de huidige werkomstandigheden en de honorering.

Overigens voelen de artsen in Heerhugowaard zich niet alleen in de steek gelaten door de politiek.

"We hebben begin februari reeds een brief gestuurd aan ziektekostenverzekeraar Univé om aandacht te vragen voor de problemen", aldus dokter J. Bel mede namens zijn collega's. "Tot op heden hebben we echter geen antwoord ontvangen. De ziektekostenverzekeraar is verantwoordelijk voor het leveren van voldoende huisartsenzorg. Het doet zeer dat behalve de politiek ook de zorgverzekeraars slapen, waardoor patiënten de dupe worden."

Woordvoerder Ilja Haenen van Univé laat weten dat de huisartsenzorg wel degelijk de aandacht heeft. "We zijn voor ons hele werkgebied aan het kijken of we betere randvoorwaarden kunnen scheppen, bijvoorbeeld door goedkope huisvesting beschikbaar te maken en administratieve ondersteuning te bieden aan artsen. We hebben inmiddels begrepen dat er acute problemen zijn in Heerhugowaard. We zullen hierover overleg voeren met de huisartsen. We stellen voor om noodhuisvesting op te zetten en waarnemende huisartsen aan te trekken."




 


do 12 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.