AMSTERDAM - Veroordeelde Antilliaanse criminelen zullen mogelijk als ongewenst persoon naar huis worden teruggestuurd. Het kabinet is op dit moment druk bezig de mogelijkheid daarvoor te onderzoeken. Dat heeft minister Van Boxtel (Grote Stedenbeleid) gisteren gezegd in de Tweede Kamer. Een flink deel van de Kamer wil dat er bovendien een toelatingsregeling voor Antillianen van kracht wordt, maar Van Boxtel wil daar voorlopig niet van weten vanwege allerlei praktische problemen.
Zowel Van Boxtel als de hele Tweede Kamer is woedend op de Antillen, die gemaakte afspraken over een strenge controle op de migratie van kansloze jongeren naar Nederland aan hun laars hebben gelapt. "Als de politici op de Antillen echt betrokken waren bij de toekomst van deze jongeren zouden ze alles uit de kast moeten halen", zei Van Boxtel. "Sommigen op de Antillen zullen nu blij zijn, maar de mensen zijn er niet mee geholpen."
Minister Korthals (Justitie) onderzoekt nu of criminele Antillianen na het uitzitten van hun straf in Nederland tot ongewenst persoon kunnen worden verklaard. Ze moeten dan wel veroordeeld zijn tot een misdrijf waar een straf van minimaal drie jaar cel op staat. Over enkele weken komt het kabinet met de definitieve plannen. Van Boxtel: "We moeten eerst bekijken of het effectief kan zijn."
Onhaalbaar
De twee grootste coalitiepartijen in de Antilliaanse Staten, PAR en PNP, noemen het voorstel om ex-gedetineerde Antillianen terug te sturen 'ongewenst en onhaalbaar'. Ze dreigen naar de Verenigde Naties te stappen om de rechtmatigheid van de maatregel te laten onderzoeken. Het gaat immers om ingezetenen van het Koninkrijk der Nederlanden, die ongelijk worden behandeld.
PNP-fractieleider Metry meent dat Nederland de problemen die zijn ontstaan rond de inburgering alleen maar groter maakt. De Antilliaanse gevolmachtigde minister De Haseth kan zich de onvrede van Nederland over de migrerende Antillianen wel voorstellen: "Ik hoop dat die onvrede wordt weggehaald."
Minister Van Boxtel toonde zich minder enthousiast over de wens van CDA, VVD en ChristenUnie om voor Antillianen een toelatingsregeling in te voeren. Volgens Van Boxtel moet daarvoor met medewerking van de Antillen en Aruba een Rijkswet worden veranderd, wat hij niet snel ziet gebeuren.
Illegaal
Verder ziet hij grote praktische problemen met een apart paspoort voor Antillianen en kunnen Antillianen altijd nog illegaal naar Nederland komen zoals bijvoorbeeld via België. Ook het idee van VVD'er Te Veldhuis om veroordeelde Antillianen hun gevangenisstraf in de Koraal Specht-gevangenis op Curaçao te laten uitzitten is volgens Van Boxtel niet uitvoerbaar.
De bewindsman is verder niet van plan om pas gearriveerde, kansloze Antilliaanse jongeren verplicht enige tijd in een internaat te stoppen, zoals CDA-Kamerlid Van der Knaap voorstelde. Volgens Van Boxtel zijn gemeenten als Rotterdam en Dordrecht daar al mee bezig, maar wil hij dit niet aan alle gemeenten met veel Antilliaanse jongeren opleggen.
Van Boxtel en zijn staatssecretaris De Vries (Antillen) maakten duidelijk dat de Antilliaanse regering ondanks het fiasco met de migratie-afspraken nog steeds veel krediet heeft. De regering-Pourier is druk bezig met een ingrijpend bezuinigingsprogramma onder toezicht van het IMF. |