Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 12 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Maatregelen tegen instroom minder-jarige asielzoekers

door onze redactie

   
 

AMSTERDAM - Alle alleenstaande, minderjarige asielzoekers moeten ongeacht hun leeftijd terug naar hun land van herkomst zodra zij in Nederland niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.

Deze drastisch maatregel wil staatssecretaris Kalsbeek (Asielzaken) nemen om de enorme instroom van deze jonge vluchtelingen naar Nederland fors terug te dringen.

De ministerraad buigt zich vandaag over een groot pakket maatregelen van de PvdA-bewindsvrouw.

Minderjarige, alleenstaande asielzoekers krijgen nu allemaal nog een verblijfsvergunning als zij op hun achttiende leeftijd drie jaar of langer in Nederland blijken te zijn. Alleen de groep vluchtelingen die op hun vijftiende of op latere leeftijd naar Nederland is gekomen, moet uiteindelijk terug.

Kalsbeek wil deze leeftijdsgrens geheel loslaten. De bewindsvrouw wil alleen de alleenstaande, minderjarige asielzoekers toelaten, die volgens de criteria die ook voor volwassen vluchtelingen gelden aanspraak kunnen maken op een verblijfsvergunning. De rest wordt teruggestuurd als er in hun thuisland opvang is volgens de daar geldende maatstaven. Dit kan bijvoorbeeld een familielid zijn of een weeshuis.

Deze en andere maatregelen moeten er toe leiden dat het aantal jonge asielzoekertjes dat naar Nederland komt in 2006 is teruggebracht naar ongeveer 5800. Kalsbeek schat in dat de instroom verdubbelt als het door haar voorgestelde plan niet wordt ingevoerd. Vorig jaar kwamen er bijna 6700 minderjarige asielzoekers zonder begeleiding naar ons land.

Terugverdienen

Dit jaar heeft de PvdA-bewindsvrouw ongeveer ƒ200 miljoen extra nodig om deze groep asielzoekers op te vangen en de door haar voorgestelde maatregelen in te voeren. Maar Kalsbeek verwacht dat zij dit bedrag snel zal terugverdienen zodra er minder jonge vluchtelingen naar Nederland komen.

Van het extra geld wil de staatssecretaris ook een twintigtal andere, kleinere maatregelen nemen die ouders in het buitenland moeten afschrikken om hun minderjarige kinderen op het vliegtuig naar Nederland te zetten.

Zo moet er meer worden geïnvesteerd in het onderzoek naar de identiteit van de jonge vluchtelingen die terug moeten keren. Ook wordt het aantal controles van de documenten op Schiphol drastisch uitgebreid en wordt de gegevensuitwisseling met het land van herkomst flink verbeterd.

Verder wil Kalsbeek dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) straks voor de opvang van de minderjarige, alleenstaande asielzoekers gaat zorgen. Nu gebeurt dit nog door Stichting De Opbouw.




 


do 12 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.