Het nieuwe
belastingstelsel

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFTDigiNieuws
terug naar begin 

De Fiscale Revolutie 2001 - Het Boek
Voor slechts 19,50 verkrijgbaar in de boekhandel: alles over het nieuwe belastingstelsel. Alle belangrijke punten uit het nieuwe belastingstelsel op eenvoudige wijze toegelicht. Een 'must' voor iedere belastingbetaler. Geschreven door Rob Sebes, redacteur-verslaggever van Dagblad De Telegraaf. ISBN 90-5501-806-6.

Netto loon uitrekenen met E-Prepay
Bent u verantwoordelijk voor de uitbetaling van de salarissen en willen uw medewerkers weten of ze in 2001 meer of minder gaan verdienen? E-Prepay van ADP geeft antwoord op deze vraag. De berekening is volledig aangepast aan de nieuwe belastingregels en is een handig hulpmiddel bij het informeren van uw medewerkers over de gevolgen hiervan.


Grijs kenteken

Veel werknemers en ondernemers rijden in een bedrijfswagen met een 'grijs kenteken'. Dat zijn wagens waarvan de achterzijruiten zijn geblindeerd en de achterbank is weggehaald. Deze auto's worden gebruikt voor het vervoer van bedrijfsproducten of gereedschappen. Een grijs kenteken wil zeggen dat er lagere wegenbelasting hoeft te worden betaald.

Tot nu toe vallen auto's met een grijs kenteken buiten de fiscale bijtelling voor de auto van de zaak. Per 1 januari 2001 verandert dit. Als een wagen met een grijs kenteken ook privé wordt gebruikt, moet de gebruiker, of dat nu een ondernemer of een werknemer is, maximaal 25% van de cataloguswaarde van de auto bij zijn inkomen optellen. Dit percentage geldt als er meer dan 7000 kilometer per jaar privé wordt gereden met een auto met grijs kenteken.

Wordt er privé minder dan 7000 kilometer mee gereden, dan gelden er percentages van 20% (4000-7000 km privé) en 15% (500-4000 km privé). Alleen als er minder dan 500 kilometer privé wordt gereden, is er geen bijtelling. In al deze gevallen moet het aantal kilometers per dag worden aangetoond met een gedetailleerde kilometeradministratie. Particulieren die een auto met grijs kenteken hebben om bijvoorbeeld gehandicapte familieleden te vervoeren, vallen buiten de fiscale bijtelling.

 


2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl


De vernieuwde BelastingCalculator van De Telegraaf
Alle belastingbetalers die willen weten of zij in het nieuwe fiscale stelsel 2001 netto meer of minder overhouden van hun salaris, pensioen of sociale uitkering, kunnen aan de slag met de bijgewerkte BelastingCalculator. Deze is gemaakt in samenwerking met de vakcentrale voor Middelbaar en Hoger Personeel MHP in Houten.

Vooruitbetaalde hypotheekrente
Een van de prettige kanten van de nieuwe belastingwetgeving is dat de tarieven omlaag gaan. Het toptarief in Box I wordt 52%, nu is het 60%...

Bestaande spaarhypotheek, koppelen of niet?
In de Wet IB 2001 heeft de kapitaalverzekering in beginsel geen speciale fiscale faciliteiten meer. Alleen indien sprake is van een zogenoemde kapitaalverzekering eigen woning is er nog een vrijstelling voor de in de uitkering begrepen rente...