Het nieuwe
belastingstelsel

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFTDigiNieuws
terug naar begin 

De Fiscale Revolutie 2001 - Het Boek
Voor slechts 19,50 verkrijgbaar in de boekhandel: alles over het nieuwe belastingstelsel. Alle belangrijke punten uit het nieuwe belastingstelsel op eenvoudige wijze toegelicht. Een 'must' voor iedere belastingbetaler. Geschreven door Rob Sebes, redacteur-verslaggever van Dagblad De Telegraaf. ISBN 90-5501-806-6.

Netto loon uitrekenen met E-Prepay
Bent u verantwoordelijk voor de uitbetaling van de salarissen en willen uw medewerkers weten of ze in 2001 meer of minder gaan verdienen? E-Prepay van ADP geeft antwoord op deze vraag. De berekening is volledig aangepast aan de nieuwe belastingregels en is een handig hulpmiddel bij het informeren van uw medewerkers over de gevolgen hiervan.


Fietsaftrek

Het wordt wel eens het 'paradepaardje van paars 2' genoemd: de fietsaftrek. Hiermee wordt bedoeld dat de nieuwe aftrekpost voor werknemers die per fiets naar het werk gaan, typerend is voor het milieubeleid van het kabinet.

Hoe zit de regeling er uit? Ten eerste moet de werknemer die van de fietsaftrek gebruik maakt, meer dan tien kilometer enkele reis van het werk wonen. Ten tweede moet er voor minstens 70% per week naar het werk worden gefietst. Ofwel, het fietsen mag geen gril zijn. Ten derde moet de werkgever een 'fietsverklaring' afgeven. Daarin moet worden bevestigd dat de betrokken werknemer inderdaad fietsend naar het werk komt.

Pas als de werknemers aan al deze voorwaarden voldoet, kan hij een aftrekpost opvoeren van ongeveer ƒ750 gulden per jaar. Bij een belastingtarief van 37% is dat netto ƒ277,50, bij een tarief van 42% is dat ƒ315. Bepaald geen vetpot.

Wellicht is het beter voor werknemers om gebruik te maken van de fiets van de zaak. De werkgever mag namelijk voor een bepaald belastingvrij bedrag dienstfietsen aan het personeel ter beschikking stellen voor woon-werkverkeer. Ook kan de werknemer op een belastingvriendelijke manier eigenaar worden van een fiets. Dat kan volgens de systematiek van de razend populaire pc-privé-regeling. Dit houdt in dat de werknemer een fiets koopt en de kosten hiervan maandelijks door de werkgever van zijn bruto salaris laat afboeken. Netto is de werknemer daardoor goedkoper uit.


2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl


De vernieuwde BelastingCalculator van De Telegraaf
Alle belastingbetalers die willen weten of zij in het nieuwe fiscale stelsel 2001 netto meer of minder overhouden van hun salaris, pensioen of sociale uitkering, kunnen aan de slag met de bijgewerkte BelastingCalculator. Deze is gemaakt in samenwerking met de vakcentrale voor Middelbaar en Hoger Personeel MHP in Houten.

Vooruitbetaalde hypotheekrente
Een van de prettige kanten van de nieuwe belastingwetgeving is dat de tarieven omlaag gaan. Het toptarief in Box I wordt 52%, nu is het 60%...

Bestaande spaarhypotheek, koppelen of niet?
In de Wet IB 2001 heeft de kapitaalverzekering in beginsel geen speciale fiscale faciliteiten meer. Alleen indien sprake is van een zogenoemde kapitaalverzekering eigen woning is er nog een vrijstelling voor de in de uitkering begrepen rente...